Generalul de divizie în rezervă, Ion Costaș, astăzi, a anunțat că a acumulat 17 mii de semnături pentru a le depune la Comisia Electorală Centrală (CEC) în vederea înregistrării candidaturii la funcția de Președinte al Republicii Moldova, dar se retrage din cursă, informează CURENTUL.
„Eu nu vreau să fiu părtaș la niște abateri față de cerințele Constituției. Îi îndemn și pe colegii mei care sunt aspiranți la această funcție să stopeze colectarea semnăturilor. Să fie clar pentru toată societatea: alegerile respective sunt ilegale din toate punctele de vedere. Mai departe să particip la această păcăleală e un păcat. Am acumulat destul de multe voturi, 17 mii, care mi-ar permite conform legislației false, care nu corespunde cerințelor Constituției, să depun aceste semnături și să merg mai departe, dar nu văd niciun sens”, a adăugat Costaș
Juristul Victor Strătilă a susținut că nu poate o persoană cu o reputație ca a lui Ion Costaș să participe la acest proces electoral. „Cu părere de rău, clasa politică cu exponenți la CEC a dat din start de înțeles că, candidații independenți sunt lăsați la coadă și li se pun bețe în roate. Este și cazul domnului general, care, la 2 septembrie a depus cererea pentru a fi înregistrat pentru colectarea semnăturilor, iar CEC a refuzat înregistrarea, fapt pentru care începerea colectării a fost tergiversată. Noi din start am înțeles că nu suntem agreați. Cred că, cea mai mârșavă problemă depistată în această campanie este coruperea alegătorilor prin bani. Anumiți reprezentanți ai candidaților veneau la persoanele care urmau să semneze și le ofereau bani”, a conchis Strătilă.
De menționat că, și liderul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin a anunțat că refuză să candideze la funcția de Președinte și a decis stoparea adunării semnăturilor în susținerea sa. Kalinin a afirmat că unii membri ai grupului de inițiativă au fost supuși unor intimidări.
Mihaela Conovali