Poliția Națională anunță că au intrat în vigoare noile modificări prevăzute la art.20 prim din Legea nr.231/2010 cu privire la comerțul interior. Conform noilor modificări, articolul a fost completat cu alineatul (4) având următorul conținut: „Se interzice utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, începând cu 1 ianuarie 2021”, transmite CURENTUL.
Amintim că, la sfârșitul anului 2016, Legea cu privire la comerțul interior nr. 231 din 23 septembrie 2010 a fost completată cu un articol nou, art. 20 prim, care stabilește restricțiile în domeniul comerțului cu amănuntul prin interzicerea utilizării/comercializării la punctele de vânzare de bunuri:
(1) Se interzice utilizarea/comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri, începând cu 1 ianuarie 2019.
(2) Se interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sînt utilizate ca ambalaj, începînd cu 1 ianuarie 2020.
(3) Se interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care suînt utilizate ca ambalaj, începând cu 1 ianuarie 2021.
(4) Se interzice utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor, de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, începând cu 1 ianuarie 2021.
Anterior, Parlamentul a aprobat modificări și completări la legislație, prin care au fost interzise etapizat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor din plastic, iar, începând cu 1 ianuarie 2021 – interzicerea totală.
Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede sancționarea utilizării și comercializării pungilor și a veselei din plastic, amenzile fiind de la 3000 până la 4.500 de lei pentru persoanele fizice și de la 6000 până la 12.000 de lei pentru persoanele juridice.
Conform prevederilor art.400 și 408 din Codul Contravențional al Republicii Moldova sunt în drept să examineze respectarea normelor şi regulilor de desfăşurare a activităţilor de comerţ, inclusiv prin constatarea contravențiilor și încheierea proceselor verbale, agenții constatatori din cadrul Agenţiei pentru Protecția Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei și Ministerului Afacerilor Interne.
Cristina Parfeni