[ X ]
[ X ]
[ X ]
Scrisoare deschisă către conducerea de vârf a țării: „Cerem să fie strămutat dosarul către autoritățile germane”
16 Decembrie

Avocatul Angela Procopciuc a lansat, astăzi, într-o conferință de presă, o scrisoare deschisă către noul Procuror General, Alexandru Stoianoglo, dar și către conducerea de vârf a țării privind ilegalitățile comise de procurorii Morari și Compan în raport un cetățean european, informează CURENTUL.

Angela Procopciuc a declarat că, scrisorile vor fi depuse la Procuratura Generală, Președinție, Guvern, Parlament, dar și la Avocatul Poporului.

Angela Procopciuc a spus că este vorba despre cetățeanul german Friedrich Maier, care e vizat pe nedrept într-un dosar penal în Republica Moldova, pe faptul însușirii bunurilor în proporții deosebit de mari și falsificarea actelor oficiale.

Potrivit avocatei, cetățeanul german a fost reținut de două ori, în Bulgaria și în Bosnia și Herțegovina, pe motiv că este în căutare internațională. Însă, în ambele cazuri, a fost eliberat pentru că partea moldovenească nu a prezentat dovezi concludente privind vinovăția acestuia și a refuzat extrădarea sa.

Avocata îi învinuiește pe procurorii Viorel Morari și Dorin Compan, că „nu doar au încălcat drepturile clientului său, dar au comis infracțiuni prevăzute de Codul Penal”.

Potrivit ei, chiar dacă, acum o lună, a făcut public cazul printr-o conferință de presă, în care a remarcat încălcările grave ale drepturilor fundamentale ale cetățeanului european, au trecut 30 zile și nu a primit nici o reacție, de aceea se adresează repetat.

„Am făcut un demers să strămute cauza penală către autoritățile germane, absolut nici o reacție. Suntem în așteptare, să vedem ce va face PG. Noi pretindem că sunt componențe de infracțiuni comise de către procurorii Compan, Morari și Harunjen, cât și a judecătorilor care au emis încheieri vădit ilegale. Urmează ca PG să vadă aceste bănuieli rezonabile, să pornească proces penal și, sub toate aspectele, obiectiv și deplin să fie cercetat cazul lui Friedrich Maier. Concret, solicit să fie pornite urmăriri penale pe numele procurorilor care au comis, prin prisma art. 274 Codul Penal, încălcări. Să fie înregistrată o sesizare în privința amenințărilor cu omor, răfuială fizică și șantaj cu clientul meu, și să aibă dreptul la justiție. Și trei – ceea ce îl doare pe clientul meu este că nu poate ieși din Germania, pentru că unde nu se duce este persecutat, reținut și arestat. Cerem să fie strămutat dosarul către autoritățile germane”, a conchis avocata.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților