[ X ]
[ X ]
[ X ]
Scrisoare către șefa statului: S-a produs un lucru extrem de grav
20 Iulie

Partidul Liberal Democrat a adresat o scrisoare președintei Maia Sandu, prin care atenționează că, astăzi, 20 iulie, în Parlamentul Republicii Moldova s-a produs un lucru extrem de grav, care poate afecta serios securitatea statului, dar şi bugetul de stat. Formațiunea menționează că  s-a adoptat legea nr. 221 și în cere șefei statului să nu o promulge.

Această lege prevede trecerea de la Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a competenţelor de gestionare a frecvenţelor radio. „Acest lucru poate afecta grav securitatea statului în actualele condiţii, luând în calcul războiul din ţara vecină şi riscurile de securitate pe care le presupune diferendul transnistrean. Spectrul de frecvenţe radio este o resursă limitată a statului care se află în proprietatea exclusivă a acestuia, iar ANRCETI este o autoritate autonomă care nu are capacitatea de a-şi asuma această sarcină importantă!, menționează PLDM.

„Mai mult ca atât, proiectul de lege prevede modificarea termenului licențelor pentru utilizarea spectrului de frecvențe radio de la 15 ani la 25 ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă 25 ani. Aici se întrevede o intenţie clară de a institui un monopol pe piaţă, dar şi o posibilitate de fraudare a bugetului de stat cu 220 milioane lei numai în acest an, iar în perspectivă – cu 51 milioane euro. Aceasta pentru că în anul curent expiră licenţele 3G a tuturor celor trei operatori de telefonie mobilă din Moldova. În loc să organizeze concursuri pentru aceste licenţe, factorul decizional pur şi simplu le va prelungi. Astfel, vor fi rataţi nu doar banii pe care trebuie să-i primească statul pentru licenţe, dar şi se va institui un monopol, fiind blocat accesul pe respectiva piaţă a oricăror altor operatori.

Considerăm că graba cu care a fost promovat acest proiect (pe data de 5 iulie – la Guvern, pe 6 iulie – în Comisia parlamentară de profil, pe 7 iulie – în prima lectură, iar pe 20 iulie – în lectură finală), indică asupra unor interese ascunse legate de respectivul document. Nu excludem că există şi componenta de coruptibilitate.

Dat fiind cele menţionate, am cerut Parlamentului să excludă acest proiect de pe agenda sa, iar între timp să fie organizate ample consultări publice pe marginea lui. De asemenea, am cerut ca, înainte de reluarea discuţiilor în Parlament pe marginea proiectului de lege, să iasă public cu relatări la temă Serviciul de Informaţii şi Securitate, Centrul Naţional Anticorupţie, Consiliul Concurenţei şi Ministerul Finanţelor. SIS trebuia să spună clar ce riscuri pentru securitatea statului presupune acest proiect de lege; CNA – să se pronunţe asupra componentei ce ţine de coruptibilitate; Consiliul Concurenţei – asupra componentei ce ţine de o eventuală înţelegere de cartel, posibila instituire a unui monopol pe piaţa vizată şi limitarea liberei concurenţe; Ministerul Finanţelor – să spună clar cât va pierde bugetul de stat în acest an, dar şi în anii următori dacă licenţele pentru utilizarea spectrului de frecvenţe radio nu vor fi scoase la concurs, ci prelungite.

Din unele informaţii publice, apărute ulterior, s-a dovedit că avizele la acest proiect de lege, emise de Serviciul Informaţii şi Securitate, Consiliul Concurenţei şi Centrul Naţional Anticorupţie au fost negative. Dar, oricum, Parlamentul a mers mai departe şi a adoptat respectiva lege!, notează formațiunea politică.

 

Inapoi la arhiva noutaților