Experții economici Sergiu Tofilat și Ruslan Surugiu bat alarma în privința semnării unui nou contract de procurare a energiei electrice de la „MoldGRES”, când deja este semnat un contract cu compania ucraineană „DTEK Traiding”, transmite CURENTUL.
Potrivit experților, noul contract a fost semnat „pe ascuns” și nu s-a ținut cont de procedurile de achiziție stabilite de Ministerul Economiei (MEC).
Expertul Sergiu Tofilat spune că noul contract va duce la și mai mari datorii la gaz, dar și va continua finanțarea regiunii separatiste.
„Pe parcursul a 25 de ani, procurăm energie electrică „ieftin”. Gazul natural se folosește la producerea energiei electrice în proporție de 99,7%. Transnistria primește gaz de la MoldovaGaz, acest lucru confirmă și MEC. Transnistria nu achită acest gaz, iar restanțele au ajuns la 6,5 miliarde de dolari. Nu putem înțelege de ce MEC, știind acest lucru, a semnat acel contract cu „MoldGRES”.
Semnarea acestui contract va duce la mărirea datoriilor și finanțarea regiunii Transnistrene.
„MoldGRES” primește bani de la noi și o parte ajunge la „Tiraspol TransGaz”, nu în bugetul statului.
MoldovaGaz este utilizată pentru a legaliza documentele cu Gazprom.
Vom remite o scrisoare oficială spre MEC, SIS, IGP, Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică și vom informa despre acest lucru să întreprindă măsurile necesare, în caz contrar vor deveni complicii acestei crime.
Avem 3 solicitări adresate în scrisoare: Vrem ca MEC să ne explice dacă Ucraina poate să livreze energie sau nu? MEC își respectă angajamentele sau nu? Să ne explice și să prezinte public documentele corespunzătoare când au demarat negocierile, în baza cărui document, cine a dat indicații, care persoane au fost implicate în negocieri?”, a spus Sergiu Tofilat.
Ruslan Surugiu a spus care sunt procedurile de achiziționare a energiei electrice aprobate de MEC în ianuarie.
„MEC a probat la începutul anului o instrucție în ceea ce privește licitațiile pentru achiziția energiei electrice coordonat cu secretariatul comunității energetice. În aprilie s-a semnat contract cu compania ucraineană, se presupunea că „MoldGRES” este scos din schema de procurare a energiei.
Ne-am întors în zona gri odată ce am semnat cu această companie din nou. Se vor aduna datorii mai departe. Noi încercăm să stabilim anumite reguli internaționale, dar oricum ne întoarcem la vechile tradiții. Aici sunt 2 aspecte negative: în perioada 2007-2017 consumul de energie de pe partea dreaptă a Nistrului a contribuit direct la finanțarea regimului separatist din Moldova. Întoarcerea la schema cu „MoldGRES” va continua datoria la gaze. Argumentele aduse de MEC nu au nimic bun în realitate”, a spus expertul.
Amintim că, SA „Energocom” a semnat, în martie 2017, un contract cu compania „DTEK Traiding” din Ucraina pentru furnizarea energiei electrice. Ieri, a fost anunțat că s-a semnat un contract și cu „MoldGRES”, care a intrat în vigoare din 5 iunie 2017. Potrivit MEC, R. Moldova va beneficia de energie electrică din ambele surse în proporție de 30/70%.
Cristina Parfeni