La 30 ianuarie se împlinesc 170 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale. Tot în acest an, pe 9 iunie, vom marca și 110 ani de la trecerea sa în eternitate. Cu acest prilej, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” va organiza duminică, începând cu ora 18.15, un eveniment de omagiere a cunoscutului dramaturg român cu genericul ”Ziua lui Caragiale”.
În cadrul evenimentului, va fi lansată o ediție în două volume, „I.L. Caragiale. Opere”. La lansare va fi prezent și autorul, prof. univ. dr. hab. Cătălin Bordeianu, director adjunct al Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, care va susține o prelegere pe marginea acestei noi apariții editoriale.
Creația marelui dramaturg român va fi omagiată și de alte personalități ale culturii naționale: acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Mihai Cimpoi, scriitorul Ion Hadârcă, criticul de artă Larisa Ungureanu ș.a. Poeții satirici Gheorghe Bâlici și Ion Diviza vor interveni cu un duel epigramatic și, respectiv, cu un recital de epigrame. În încheierea evenimentului, trupa „Satiricus” va prezenta un spectacol după piesa caragialiană „O scrisoare pierdută”.
Solicitat de agenție, directorul instituției, Alexandru Grecu a menționat că „Satiricus” este unicul teatru din întreg arealul românesc care a pus în scenă toate cele cinci piese caragialiene, în cadrul proiectului său ”Integrala Caragiale”, realizat în perioada anilor 2002-2005.
Tot pe 30 ianuarie, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” va organiza la Eco-Resort Butuceni un „Duminical de Iarnă” cu ”Select Cvartet” și Cristina Scarlat. Potrivit organizatorilor, anturajul rustic, trosnetul lemnelor din cămin, un vin fiert și buna dispoziție vor fi ingredientele potrivite pentru o duminică perfectă alături de familie la Eco-Resort Butuceni! Costul biletului este de 200 de lei. Concertul va începe la ora 16:00, în localul Șura Veche din incinta Restaurantului Eco-Resort Butuceni. Copiii mai mici de 10 ani vor intra gratuit.
Sursa: Moldpres/ Nicolae Roibu