[ X ]
Scriitorul Igor Volnițchi: „Sunt convins că cititorul trebuie impus să muncească pe tot parcursul lecturii”
7 Iunie

Scriitorul  Igor Volnițchi susține că în R. Moldova oamenii citesc tot mai puțin, ceea ce este o adevărată tragedie. Despre aceasta el vorbește în interviul acordat pentru revista „FlyOne”, informează CURENTUL.

„Se citește, dar foarte puțin. Și, din păcate, numărul celor care citesc se reduce constant. E o tragedie, o mare tragedie, or convingerea mea este că o societate care nu prețuiește cartea, literatura, în general, degradează continuu și nu poate avea viitor. Da, există valori materiale și acestea nu pot fi neglijate, dar cum rămâne cu hrana spirituală, o parte din care o furnizează anume literatura de calitate? Dacă e să fiu sincer, eu nu știu cum reușesc editurile și librăriile să supraviețuiască. În condițiile în care, în decurs de un an, o librărie vinde doar câteva zeci de romane ale scriitorilor cu renume mondial, despre ce putem să mai vorbim? De scriitorii autohtoni nici nu mai zic”, spune el.

Întrebat ce ar dori de la acei cititorii care îi vor ține în mâini cărțile, scriitorul a răspuns.

„În primul rând, să înțeleagă din start că scrierile mele sunt foarte grele, complicate, nu urmează nici un canon din cele considerate tradiționale în literatură. Sunt categoric împotriva tendinței generale de transformare a cititorilor în paraziți, în consumatori de literatură la kilogram, într-o specie care degradează continuu, că nu li se cere minim efort intelectual. Sunt convins că cititorul trebuie impus să muncească pe tot parcursul lecturii, ca, atunci când va ajunge la final, să aibă senzația că vede și simte nu doar rodul muncii scriitorului, ci și rodul propriei gândiri”, a precizat Volnițchi.

Precizăm că, Igor Volnițchi este autorul cărților „Călăul e Nevinovat”, „Învață-mă să mor”, „Prizonierii Amurgului”, „Călătorind pe Aripi de Înger”. Acestea sunt disponibile în română și rusă.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților