[ X ]
[ X ]
[ X ]
Scriitorul Igor Volnițchi a scos de sub tipar o nouă carte. Subiectul este extrem de actual pentru RM
2 Noiembrie

Scriitorul Igor Volnițchi, jurnalist, analist politic, directorul companiei de consultanţă şi promovare a imaginii „Poliexpert”, a scos de sub tipar o nouă carte.

Noua culegere de povestiri, intitulată „Șoaptele planetei M”, cuprinde patru povestiri și un reportaj despre Moldova, despre Migrație și despre … Moarte.

În introducere, autorul scrie: „„Şi ei vor reveni”, „Strigoiul”, „Răscoala Morţilor”, „Uliţa Osândiţilor” – patru povestiri despre migraţie, despre fenomenul care a pustiit Moldova mai ceva decât un război, lăsând în urmă sate „moarte”, familii distruse, bătrâni singuri, copii fără părinţi şi multă, multă durere. Cireaşa de pe tort vine la finalul acestei culegeri de povestiri, sub forma unui reportaj foto dintr-un sat părăsit de oameni şi care… a fost înghiţit de pădure. E un experiment în care l-am antrenat pe cunoscutul fotograf, Constantin Grigoriţă, propunându-i să îmbinăm, în premieră, textele literare cu fotografiile din viaţa reală. Ce a ieşit, vedeţi şi singuri. …Patru povestiri şi un reportaj despre Moldova, despre Migraţie şi despre… Moarte. Patru povestiri şi un reportaj ce pot fi şi despre multe alte ţări, căci e vorba de un fenomen care, în doar câţiva ani, a schimbat faţa întregului glob pământesc, transformându-l în Planeta M. Vedem această nouă faţă a planetei în fiecare zi, iar şoaptele ei devin tot mai frecvente şi tot mai dureroase…”, scrie Igor Volnițchi.

Recenzia cărții a făcut-o criticul literar din România, Constantin Dram, care scrie: „Moldova. Migrație. Moarte. Planeta M. Și patru povestiri tulburătoare, în simbolismul lor implicit și asumat, așa cum numai un prozator determinat de patima unei profesii intrate în sânge poate să o facă”.

„L-am numit pe Igor Volnițchi, autorul cărții de față, autor care a reușit, deja, să-și construiască un nume și o imagine de prozator redutabil, în condițiile în care concurența (mai cu seamă la nivelul scriitorilor tineri) este acerbă. Cât privește cele patru texte cuprinse de Igor Volnițchi în acest volum, ele se încadrează într-un proiect unitar, determinat de un fir narativ simbolic, care reușește performanța de a le uni, separându-le în același timp, adică lăsându-le să existe ca povestiri autonome. O carte întreagă despre acasă: e vocația popoarelor chinuite de a-și mitiza căminul, baștina, cum spun mai cu seamă românii dintre Prut și Nistru. Iar pentru autor, un exercițiu narativ de mare virtuozitate, probând disponibilitățile unui prozator de anvergură”, afirmă Constantin Dram.

De menționat că, la această carte au lucrat în calitate de redactor literar jurnalista Cristina Gurez, redactor tehnic – Silvia Lunevi, designer – Andrei Lunevi, iar fotograf – Constantin Grigoriță.

FQG_0069 FQG_0064

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților