[ X ]
Schimb de replici în Parlament la examinarea modificării legii bugetului de stat pentru 2021
25 Noiembrie

În Parlament se examinează proiectul Legii de modificare a Legii bugetului de stat pentru 2021, ce prevede achitarea datoriilor la gazele naturale către Gazprom, transmite CURENTUL.

Deputatul BCS, Petru Burduja a întrebat de ce banii se transferă către Energocom, dar nu către Moldovagaz. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, Președintele Comisiei Economie, buget și finanțe, a menționat că „așa au solicitat colegii de la Guvern”.

În context, deputatul PAS, Radu Marian, a specificat că Energocom va prelua datoria de la Termoelectrica către Moldovagaz și astfel se rezolvă două probleme.

„De ce în rectificarea precedentă am alocat până la 1 miliard 700 mln. Energocomului, de ce nu s-a făcut aceasta prin Comisia Situații Excepționale (CSE), de ce se revine în Parlament? De ce 306 mln. CSE a putut aloca, dar diferența vine în Parlament? Cineva se teme să facă acest lucru?”, a întrebat Petru Burduja.

„Suntem în Parlament și conform Constituției, Guvernul vine cu propunerea de a rectifica bugetul în Parlament. A fost stare de urgență, dar vorbim de anumite atribuții pe care le are Parlamentul și trebuie să le îndeplinim”, a spus Dumitru Alaiba.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a intervenit și a spus că în Parlament este locul cel mai transparent de a discuta lucrurile.

„Teoretic poți fi în cadrul CSE, poți la Guvern, dar aici sunt 100 deputați și o țară întreagă se uită la noi pentru a argumenta o decizie sau alta. A venit avertizarea. De ce Energocom, pentru că este o instituție cu capital de stat, a cesionat Moldovagaz datoriile Termoelectrica. Noi încercăm să consolidăm capacitățile Energocom ca un potențial jucători furnizor de gaze în R. Moldova”, a spus Igor Grosu.

„Nu suntem împotriva că trebuie rezolvată problema, dar cum ea se soluționează. Ne garantați că peste o lună nu va veni o altă sumă? Vom scoate iar bani din buget? La Termoelectrica se creează o altă problemă. Ea are multe datorii, există titluri executorii, ele sunt de la cetățenii care au datorii. Termoelectrica va trebuie să execute aceste datorii. Problema o punem pe umerii cetățenilor”, spune Petru Burduja.

„Nimeni nu va merge pe așa abuzuri brutale”, afirmat Dumitru Alaiba.

„Am înțeles scenariul, nu-l împărtășim, noi căutăm soluții”, a completat Igor Grosu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților