[ X ]
[ X ]
[ X ]
Schimb de experiențe și bune practici în coordonarea Managementului Integral al Frontierei de Stat
24 Ianuarie

Cel de-al doilea eveniment regional cu genericul „Monitorizarea și evaluarea strategiilor în domeniul managementului integrat al frontierei și planurilor de acțiuni: bunele practici, lecțiile învățate și perspectivele de viitor” a avut loc în incinta Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, organizat în perioada 23-24 ianuarie 2018, transmite CURENTUL.

Activitatea de referință este desfășurată în cadrul proiectului de asistență externă „Sporirea capacităților și a cooperării în domeniul managementului integrat al frontierelor între instituțiile de formare a personalului din cadrul Parteneriatului Estic”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de către Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționale (ICMPD). Beneficiarii proiectului sunt autoritățile de frontieră din Moldova, Belarus, Georgia, Armenia, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia.

La deschiderea evenimentului a fost prezent Alexandru Larionov, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne pe domeniul managementului integrat al frontierei de stat, migrației și azilului, evidenței populației și cetățeniei. Dumnealui a reiterat importanța implementării proiectelor de acest gen în Republica Moldova, subliniind că „implementarea conceptului european de management integrat al frontierelor (MIF) la nivel intra-instituțional, interinstituțional și internațional este în plin proces de consolidare, care va fi dezvoltat în continuare prin alinierea acestuia la bunele practici europene. Concentrarea atenției asupra prevenirii și contracarării infracționalităților la frontieră, se contribuie la asigurarea unui climat de securitate internă, la realizarea veniturilor statului, la protecția și garantarea drepturilor persoanelor. Republica Moldova asimilează și generează bunele practici, contribuind la dezvoltarea modelului european de MIF”. Totodată, în cadrul reuniunii au participat reprezentanții Delegației UE în Republica Moldova și Misiunii EUBAM.

Pe parcursul a două zile, participanții au realizat un schimb de practici privind modalitățile de colectare a datelor în vederea monitorizării politicilor în domeniul MIF, au împărtășit experiența curentă cu privire la coordonarea domeniului MIF, desfășurată la nivelul autorităților de frontieră și alte instituții de resort, precum și au discutat despre tipuri și metodologii de evaluare internă și externă.

În calitate de instrument de acumulare și analiză a datelor operative pentru evaluarea dinamicii situației operaționale la frontiera de stat, care este mai mult decât importantă pentru panificarea strategică în domeniul MIF, a fost efectuată o vizită la Centrul Operațional de Coordonare al Poliției de Frontieră pentru familiarizare cu activitatea acestuia.

IMG_3879

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților