În perioada 22-23 iunie curent, IGPF a găzduit o delegaţie oficială a Agenției pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă FRONTEX, EUBAM și reprezentanți ai instituțiilor de frontieră din R. Moldova, România, Ucraina și Lituania, transmite CURENTUL.
Această viztă de cooperare se înscrie în contextul procesului de planificare a unei Acțiuni Operaționale, parte din Planul de acţiuni „Operaționale 2021 pentru Fraudă de Accize Infracțiune Prioritară EMPACT” a UE.
Ședința a debutat în prezența șefului adjunct, Valentin Fiodorov, unde a marcat importanța acțiunii în combaterea criminalității transfrontaliere, dezvoltării cooperării operaționale și consolidării capacităților instituționale. Aici, reprezentanții Poliției de Frontieră s-au familiarizat cu domeniul comerțului ilicit și fabricarea ilegală a produselor din tutun în țări care se învecinează la frontiera externă de est și Sud-Est a UE. Totodată, în regim online au fost conectate alte state a Uniunii Europene (Belgia, Bulgaria, Spania, Croația, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia, Slovacia), Europol, Eurojust, OLAF, Interpol și Organizația Mondială a Vămii, care au prezentat informații cu privire la implementarea Operațiunii, tablouri situaționale din fiecare stat participant cu privire la Frauda de Accize (contrabanda cu produse de tutungerie).
Ulterior, s-a discutat despre stabilirea scopului, obiectivelor operaționale, pașii, datele de pregătire și implementare a activității, dar și înființarea unui Centru de coordonare.
Valentin Fiodorov și-a exprimat sincerele mulțumiri pentru încrederea acordată Poliției de Frontieră, precum și pentru suportul continuu acordat în implementarea Managementului Integrat al Frontierei de Stat. La rândul lor, reprezentanții delegației au adus aprecieri și considerațiune instituției de frontieră a Republicii Moldova pentru eforturile conjugate, calitatea procesului de reformă în cadru Poliției de Frontieră și aplicarea standartelor europene în domeniu.
NOTĂ: Acțiunea operațională menționată are ca scop pregătirea și implementarea operațiunilor comune care vor viza combaterea contrabandei cu produse din tutun din țări terțe în UE (UA și RM). Activitatea se va concentra asupra combaterii ambelor fenomene la Punctele de Trecere a Frontierei terestre selectate, la frontiera de Est și Sud-Est a UE. Ideea de bază a activității, sub coordonarea FRONTEX, este de a asigura apropierea inter-agenții, stabilirea legăturilor proprii între colectarea datelor, detectarea și investigațiile ulterioare.
Cristina Pendea