[ X ]
Schemă frauduloasă de spălare a banilor deconspirată de polițiști. Ce riscă agenții economici
5 Mai

În urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații întreprinse, în cadrul unei cauze intentate la 28.12.2016, pe faptul evaziunii fiscale, la data de 04.05.2017, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu colaboratorii INI al IGP au efectuat 9 de percheziții în mun. Chișinău și r-nul Strășeni, la o serie de agenți economici, care gestionează companii de creditare, se verifică și bănuiala spălării banilor, transmite CURENTUL.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că în perioada anilor 2012-2017, agenții economici implicați în schemă, care gestionau companii de creditare, nu erau înregistrate în modul corespunzător contractele de creditare, iar sumele de bani obținute în urma desfășurării activității de acordare a creditelor nu erau reflectate în documentele contabile, fiscale și financiare.

Totodată persoanele care nu achitau creditul erau acționați în judecată, unde obligatoriu aceste instituții de creditare urmau să achitate taxa de stat. Astfel, în scopul neachitării acestei taxe bănuiții prezentau ordine de plată falsificate, neachitând impozitele faţă de bugetul de stat, cauzând un prejudiciu bugetului public național de peste 3 milioane lei. Suma poate fi una mai mare, ca urmare a ridicării în cadrul perchezițiilor a documentelor contabile, financiare, suporturi electronice, înscrisuri de ciornă, precum și a unor bonuri fiscale fictive.

La moment au fost reținute 4 persoane care sunt administratorii și fondatorii companiilor, iar una din persoane este un fost colaborator al MAI care încerca să intimideze martorii.

O parte din ei își recunosc parțial vinovăția și doresc să recupereze prejudiciu.

Sancțiunea articolului prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani sau cu amendă în mărime de la 3 350 la 5 350 unităţi convenţionale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4 000 la 7 000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

imagine 4

imagine 3

imagine 1

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților