[ X ]
Schema completă de vaccinare și administrarea dozei booster. Ce nu știai, dar trebuie să știi
1 Decembrie

Expertul în sănătate publică, Ala Tocarciuc, precizează despre vaccinarea contra COVID-19 cu schemă completă, dar și despre adminsitrarea dozei booster, transmite CURENTUL.

Ea spune că schema completă este atunci când se face administrarea a 2 doze de vaccin, dacă așa este înscris în sumarul caracteristicilor produsului, și asta este valabil pentru aproape toate vaccinurile prezente astăzi în Moldova, sau administrarea unei singure doze- cum este în cazul vaccinului Johnson.

„Deci, în schema completă noi avem următoarele: (pentru Pfizer, Astra Zeneca,Moderna, Sputnik, Sinovak,etc), Doza 1 și doza 2 (care se mai numește doza rapel)

La aceste vaccinuri:

Doza Booster – ar veni ca și doza 3.

Doza booster este recomandata de către Centrul European de control al maladiilor pentru toți adulții de la 40 ani în sus.

Iar:

Doza suplimentară (la booster) – ar veni ca și doza 4.

Doza suplimentara se recomandă doar celor cu imunitate compromisă după 28 zile de la booster.

Pentru Vaccinul cu o singură doză: Johnson

Vaccinarea per se – 1 doză

Booster – ar veni ca și doza 2

Se recomandă la 2 luni de la prima doză.

Doza suplimentară la booster pentru acest vaccin – nu este informație”, spune Ala Tocarciuc.

Dacă se poate de mixat vaccinurile, adică să fie la doza 1 și 2 un tip de vaccin, iar la doza 3 un alt tip de vaccin, specialista spune că se poate.

„Sunt studii, care confirmă că titrul anticorpilor este mai mare după scheme mixte de vaccinuri. Vreau sa fac vaccin antigripal si doza booster. Pe care o fac prima? Faceti vaccinul antigripal primul, apoi peste 2 saptamani faceti booster. Sa fac booster acum sau sa astept vaccinul nou, care se promite sa fie eficient si la tulpina noua Omicron? Acum facem ceia ce avem. Daca e timpul de booster – facem booster cu vaccinul prezent. Vaccinul nou poate veni peste un an. Nu este bine sa ne expunem riscurilor un an inainte”, spune Ala Tocarciuc.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților