[ X ]
[ X ]
[ X ]
Schelete umane au apărut pe mai multe drumuri din Costești: Care a fost cauza și ce au făcut arheologii
26 Septembrie

Ploile abundente din lunile iunie-iulie 2020 au dus la spălarea solului de pe panta din partea de nord a localității Costești, unde se află un cimitir medieval. În consecință, mai multe schelete umane au fost descoperite pe drumurile din preajmă. Despre aceasta a comunicat pentru CURENTUL, directorul general al Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic.

„Am avut o intervenție de salvare în zona valorosului sit arheologic medieval de la Costești, acolo se găsește un oraș din sec. XIV din perioada Coardei de aur pe Valea Botnei și în preajmă. Pe panta de Nord se găsește un cimitir ce se întinde pe o lungime de peste un km, și după ploile abundente din lunile iunie-iulie au apărut pe aceste drumuri schelete umane, în câteva zone mai multe schelete și a trebuit să fie cercetate”, ne-a spus el.

Vlad Vornic a mai menționat că pe parcursul întregului an au fost efectuate mai multe cercetări arheologice în diferite zone ale Moldovei de către angajații Agenției Naționale Arheologice.

„Am avut câteva șantiere arheologice organizate pe parcursul anului în diferite zone, regiuni ale Moldovei, mai întâi, chiar în plină situație excepțională, unde în lunile martie-aprilie am efectuat o cercetare arheologică preventivă la câteva situri de pe traseul drumului Hîncesti-Leova-Cantemir-Cahul. Și acest drum în curs de reparație, se cercetează în două locuri, monumentul Valutrean de Sus, Vacupcui și Leova, și acolo am efectuat săpături arheologice, apoi în zona localităților Leca si Hănăsenii Noi, la două movile funerare am efectuat săpături, au furnizat aceste cercetări rezultate importante pentru arheologia preistorică și epocii romane. În luna iunie-iulie, am efectuat o cercetare arheologică de salvare de amploare la situl mioritic de la Cobani. Acolo o carieră, care a funcționat încă în perioada sovietică, în ultimii ani a afectat puternic, a deteriorat și distrus arheologic și noi am intervenit anul trecut pentru a face o cercetare de salvare si această cercetare de salvare a continuat și în acest an”, spune Vlad Vornic.

El spune că rezultatele acestor investigații arheologice sunt extrem de importante.

„Am recuperat o cantitate imensă de vestigii arheologice, în special ceramică, diverse piese lucrate din mai multe materiale: piatră, sirex, lut ars, os, și o cantitate imensă de material ceramic care se găsește la agenții și urmează încă a fi prelucrat și ulterior valorificat științific și muzeistic. În luna iulie, am mai efectuat săpături și la Brînzeni, unde, încă în perioada sovietică, regretatul arheolog Vsevolod Marchevici a efectuat cercetări de salvare, unde o altă carieră a afectat un sit arheologic din epoca mioritica, și de curând am încheiat o cercetare arheologică la Cărbuna”, a menționat Vlad Vornic.

Olga Gradinari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților