[ X ]
[ X ]
[ X ]
(GALERIE FOTO) Scări de 4 milioane de lei – la Palatul Republicii Moldova: „Au început deja lucrările de reparație capitală”
11 Martie

Palatul Republicii Moldova din Chișinău (str. Maria Cebotari nr.16) este o întreprindere de stat, creată în baza hotărârii Guvernului nr. 455 din 29 iunie 1994, fondator fiind Cancelaria de Stat. Palatul Republicii are valoare de unicat grație arhitecturii deosebite. Timpul însă nu a cruțat construcția, astfel că  este necesară reparația, informează CURENTUL.

Solicitat de reporterul nostru, directorul Î.S. Palatul Republicii, Nicolae Dumbrava, a declarat că, la moment se repară treptele din fața Palatului Republicii.

„Clădirea Palatului Republicii Moldova a fost dată în exploatare în anul 1984 și are deja o vârstă de 35 de ani. Ca oricare clădire de importanță națională, necesită unele lucrări de reparație, deoarece cu trecerea timpului și-a modificat aspectul de altă dată. La momentul de față au început deja lucrările de reparație capitală a treptelor din fața Palatului Republicii, deoarece ele sunt într-o stare deplorabilă și reprezintă un pericol chiar și pentru oamenii care trec pe aici. Aceste trepte nu au fost reparate niciodată de la darea în exploatare a clădirii, ele deja nu mai rezistă în timp și necesită reparație capitală”, a spus Nicolae Dumbrava.

Costul lucrărilor se estimează la circa 4 milioane de lei, banii fiind alocați din bugetul de stat conform hotărârii de guvern care a fost aprobată de Guvern, în 2018. „Pentru reparația capitală a treptelor din fața Palatului Republicii a fost alocată suma de 4 706 180 lei. Agentul economic este responsabil pentru aceste lucrări și împreună ne-am propus ca lucrările respective să fie finalizate până la începutul lunii august”, a declarat Valeriu Celcinschi, inginer-șef.

Directorul întreprinderii Nicolae Dumbrava a declarat că nu sunt unicele lucrări necesare pentru clădirea Palatului. „Într-adevăr, clădirea Î.S. Palatul Republicii necesită în continuare reparație pe diferite segmente, cum ar fi sistemul ingineresc de aer cald și aer rece, care este deteriorat, în primul rând, din punct de vedere tehnic. Acesta nu mai poate fi utilizat, deoarece din totalul motoarelor care generează căldură numai doua funcționează”, a spus responsabilul.

Nicolae Dumbrava mai spune că, pentru anul 2019, preconizează să inițieze un nou concurs prin intermediul Agenției de Achiziții Publice în legătură cu reparația capitală a sistemului ingineresc de aer cald și aer rece. „În perioada respectivă suntem la etapa de finalizare a proiectării volumului de lucrări la acest capitol. Îndată ce vom avea pregătit tot pachetul de documente vom iniția o procedură de licitație”, a spus Dumbrava.

Mihaela Grosu

Foto: Andrei Boguș

Inapoi la arhiva noutaților