[ X ]
Satul Congaz are sistem de iluminat public modern, iar Chirsova are acces la apă potabilă cu suportul UE
29 Martie

După o pauză de 25 de ani, străzile celui mai mare sat din Moldova sunt din nou iluminate pe timp de noapte. Un sistem modern de iluminat public, cu o lungime de circa 40 km, a fost lansat în Congaz grație asistenței Uniunii Europene (UE) și contribuției autorităților publice locale și regionale, oferite prin programul SARD, implementat de PNUD, transmite CURENTUL.

Sistemul de iluminat public va contribui la sporirea siguranței și confortului pentru 12 400 de femei și bărbați din Congaz.

În total, în sat au fost instalate 480 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED, care sunt puse în funcțiune prin intermediul a 14 dispozitive de control și evidență a energiei electrice. Comparativ cu iluminatul convențional, acest sistem va asigura economii de până la 50% la consumul de energie electrică și costurile asociate. Costul investiției este de peste 92 614 euro, dintre care 70 000 euro reprezintă ajutorul oferit de Uniunea Europeană, iar restul sumei, de 22 614 euro, este contribuția autorităților publice locale și administrației publice din Găgăuzia.

Și locuitorii satului Chirsova, raionul Comrat, au un motiv de bucurie. Cei peste 7 000 de locuitori au acum acces neîntrerupt la apă potabilă datorită a două sonde și turnului de apă, care au fost lansate grație ajutorului Uniunii Europene și contribuției autorităților publice locale și regionale din Găgăuzia.

Până acum, doar șase din zece gospodării din Chirsova aveau acces sporadic la apeduct. Majoritatea oamenilor erau nevoiți să se alimenteze cu apa din fântânile publice, situate la distanțe mari de case, cu apă care nu corespunde cerințelor de calitate și normelor igienice.

Tot în cadrul programului SARD, a fost proiectat și un sistem de canalizare pentru satul Chirsova.

Costul total al proiectului de asigurare cu apă este de 92 970 euro, dintre care 65.000 euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar 27 970 euro reprezintă contribuția autorităților publice locale și regionale.

Până la sfârșitul anului 2018, 40 de localități din Găgăuzia și raionul Taraclia își vor îmbunătăți infrastructura socială datorită asistenței oferite de Uniunea Europeană prin intermediul programului SARD.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane Euro și implementat de PNUD, programul SARD își propune să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din Găgăuzia și raionul Taraclia, în vederea dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

apa

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților