[ X ]
Sărbătorile Pascale// Povețe pentru creștini ortodocși de la Părintele Anatol, Părintele Serafim, Părintele Sergiu și Părintele Gheorghe
16 Aprilie

Cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale, CURENTUL a solicitat fețelor bisericești, Părintele Anatol de la Biserica Sfinții Trei Ierarhi, Părintele Serafim de la Biserica Nimoreni, Părintele Sergiu de la Biserica ortodoxă – română Sfântul Ierarh Niculat și Părintele Gheorghe de la Parohia Sfântul Vladimir cu Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Stăuceni, povețe pentru creștinii ortodocși.

Părintele Anatol, de la Biserica Sfinții Trei Ierarhi spune că,  în această perioadă trebuie să ne gîndim mult la ceea ce facem.

„Noi ne pregătim de Învierea Domnului, practic, pe tot parcursul postului, noi am trăit fiecare cum putut, dar de acolo s-a început pregătirea de sărbătoare, am postit, ne-am spovedit, ne-am împărtășit, toți creștinii trebuiau să fie împăcați deja prin tainele Domnului,  prin taina Împărtășaniei.  Toată lumea trebuia să fie conștientă să accepte răstignirea, nu ca pe ceva simbolic,  ci ca pe ceva real pentru care noi ne-am pregătit un Post întreg. Săptămâna aceasta noi suntem bucuroși de tot ce am făcut în perioada de Post cu Hristos. Nu o facem ca un act istoric prin care să jertfim miei și să jucăm la mese întinse, ci tot ce a făcut Hristos este pentru a noastră mântuire,  ca fiecare din noi să ne punem întrebarea, dacă ne mântuim prin tot ce a făcut Hristos ci prin ceea ce am făcut noi. Să ne gândim fiecare cât de mult ne-am mântuit noi prin ceea ce facem și cât de mult ne mântuim prin ceea ce suntem. Sfatul meu este să îl lase pe Hristos în această săptămână să se odihnească  în ei pentru că asta trebuie să facă creștinii când sărbătoresc Paștele”.

Părintele Serafim de la Biserica Nimoreni consideră că acum e momentul pentru  împăcarea între familii.

„În primul rând, vreau să felicit pe toți creștinii ortodocși cu marea și frumoasă sărbătoare a Învierii Domnului, să vă doresc sănătate, bucurie. Este o zi binevenită pentru împăcarea între familii a fraților, a surorilor, cu toți cei de peste hotare. Este primit ca să meargă toți la slujbă cu familia, părinții, toți grămadă , ca să i-a lumina Învierii, să fie prezenți la slujba Învierii, la asfințirea Păștii, a ouălor și a altor bucate, dar acestea în special. Și să ne rugăm pentru noi, pentru frații noștri, pentru surori, chiar și pentru țara noastră ca să fie mai bine, să fie liniște și pace în țară, să meargă acasă după slujbă să se spele cu ouă roșii și monede cum era vechiul obicei, să ciocnească cu toții grămadă la masă să aducă pace, liniște și prosperitate în țară”.

Părintele Sergiu de la Biserica ortodoxă – română Sfântul Ierarh Niculat ne-a spus că Învierea Domnului este o sărbătoare de bucurie printre creștini.

„Învierea este cea mai luminată sărbătoare care este la noi în ortodoxie. Pentru toți creștinii este o sărbătoare de bucurie, indiferent dacă ai ținut Postul sau nu. E o sărbătoare în care Dumnezeu spune: „Bucurați-vă!”. S-a dorit ca însăși Fiul său, care a înviat din morți, și ne-a arătat nouă calea spre mântuire. Cel care s-a jertfit și noi trebuie să primim jertfa ca o povață. Postului și sine voinței este ca o mulțumire pentru jertfa adusă. E bine să mergem să sfințim mâncarea, așa cum este tradiția din bătrâni. Să venim acolo unde este sărbătoare de familie, care ne unește împreună și care ne face familia mai puternică, care ne face pe toți să simțim sărbătoarea anume într-o familia unită”.

Părintele Gheorghe de la Parohia Sfântul Vladimir cu Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Stăuceni a dorit tuturor creștinilor pace în suflet și în țară.

„Vreau să doresc tuturor creștinilor să fie buni nu numai în preajma Paștelui, dar pe parcursul întregului an. Să fie mai ascultători, mai cuminți, mai smeriți, mai modești, mai cumsecade, să îndure toate răutățile cu răbdare și să se roage mai mult. Cel care se roagă lui Dumnezeu tot timpul primește un răspuns. Prin ce se manifestă acesta? Uitați-vă afară, e timp frumos, soare, copaci înfloriți, atunci când e bine. Când e rău, în jur e război. În Post se recomandă să nu ne mâncăm unul pe altul, dar nu unele mâncăruri. După Sfânta Înviere, însăși Dumnezeu a poruncit ce să facem – să trăim în pace și înțelegere. Asta aș vrea să doresc tuturor creștinilor și necreștinilor ca, în primul rând, să fie pace și înțelegere în țară, să se înțeleagă cei aranjați de Dumnezeu să conducă țara și noi să ne bucurăm de ea. Să fim îndestulați de tot și de toate. Să fie pace în țară și în lume”.

Cristina Parfeni/Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților