[ X ]
Sărbătoarea națională „Limba noastră” marcată la Orhei prin depuneri de flori, spectacole, recitaluri de muzică și poezii
31 August

Sărbătoarea națională ”Limba Noastră” este marcată astăzi și la Orhei prin manifestații cultural-artistice, care vor culmina cu un concert la OrheiLand, transmite CURENTUL cu referire la orhei.md.

Cu acest prilej, autoritățile municipale, în frunte cu edilul de Orhei, Ilan Șor, au marcat evenimentul prin depuneri de flori la monumentul lui Vasile Lupu.

Este de datoria fiecărui cetățean să iubească și să respecte limba țării în care locuiesc, potrivit mesajului de felicitare al primarului de Orhei, în care menționează importanța acestei sărbători.

„Istoria oricărui stat începe cu limba și dragostea față de țară, cultură, neam și tradiții! Pentru mine, limba țării noastre sunt cetățenii și tradițiile lor. A iubi și a respecta limba Patriei, unde te-ai născut și ai crescut, este datoria fiecăruia dintre noi”.

Totodată, Ilan Șor recunoaște că și el trebuie să cunoască și să vorbească corect limba țării sale și promite că o va face. „Recunosc că nu vorbesc destul de bine limba de stat. Iar faptul că deschid magazine sociale, reconstruiesc drumuri și parcuri, nu mă scutește de dreptul de a nu cunoaște și a vorbi limba țării. Eu îmi iubesc Țara și vă promit să depun toate eforturile pentru ca să vorbesc cât mai corect Limba de stat”, promite Ilan Șor.

„Vă îndemn să ne iubim și să ne construim viitorul țării în aceeași limbă, în același grai! La mulți ani, Limba noastră!”, se mai arată în mesajul primarului de Orhei.

Programul cultural dedicat sărbătorii naționale, va continua cu spectacole, recitaluri de muzică şi poezie în cel mai mare parc de distracții din țară ”OrheiLand”. Seara va fi organizat și un concert cu interpreți autohtoni, printre care și vedeta estradei naționale Olga Ciolacu, dar și ansamblul de dansuri ”Ciocârlia”.

Sărbătoarea Limbii române este legată de adoptarea la 31 august 1989, de către Sovietul Suprem de atunci, a Legii prin care declară limba română, numită în document „limba moldovenească” drept limbă de stat. Tot atunci a fost decisă și trecerea la grafia latină. Constituția votată cinci ani mai târziu stabilește că „limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească şi funcţionează în baza grafiei latine”.

În 2013, Curții Constituțională a decis însă că Declaraţia de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează în raport cu textul Constituţiei.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților