Limba găgăuză este o moștenire vie a culturii și istoriei noastre. Peste 5 mii de persoane din toate colțurile Autonomiei s-au adunat pentru a celebra sărbătoarea “Ana dilimiz” și pentru a confirma că limba lor maternă este vie și continuă să se dezvolte, informează CURENTUL.
Evenimentul s-a desfășurat cu mare fast. O dictare generală, flashmob-uri și un concert cu participarea vedetelor de estradă găgăuze – fiecare manifestare a subliniat importanța limbii. Peste 3.000 de copii au încântat publicul cu talentul lor și au cântat imnurile Republicii Moldova și al Autonomiei Găgăuze.
Potrivit bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul, autoritățile Autonomiei acordă o mare atenție popularizării limbii găgăuze și extinderii domeniului de aplicare a acesteia – aceasta este una dintre promisiunile electorale.
“Limba găgăuză răsună la radio și la televiziune, în teatre, se predă în școli și grădinițe. Dar limba nu trăiește nici în documente, nici în arhive și nici în biblioteci. Limba trăiește în casele noastre, în familiile noastre, în inimile noastre”, a spus ea.
Comunicarea în găgăuză înseamnă nu doar păstrarea identității culturale, ci și o forță care unește. Sărbătoarea “Ana dilimiz” ne-a reamintit de rolul limbii în viața noastră. Aceasta trebuie protejată, astfel încât să rămână vie și să fie păstrată pentru generațiile viitoare.