[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șapte persoane au fost reținute pentru evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari
18 August

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofiţerii de urmărire penală ai Direcţiei Generale Urmărire Penală a IGP şi ofiţerii de investigaţii ai INI al IGP, au efectuat 22 de percheziții la punctele de colectare a fierului vechi şi la oficiile a două societăţi comerciale specializate în achiziționarea metalului, precum și la domiciliile și în automobilele persoanelor responsabile din cadrul respectivilor agenţi economici, transmite CURENTUL.

Făptuitorii sunt învinuiţi de organizarea unor scheme frauduloase de evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Astfel, agenţii economici înregistrau în evidenţa contabilă acte de achiziţii a deşeurilor de metale, întocmite din numele unor persoane fizice decedate sau aflate peste hotarele ţării.

De asemenea, făptuitorii achiziționau resturi și deşeuri de metale neferoase cu indicarea în actele de evidenţă contabilă a unor cheltuieli majorate, astfel încât suma impozabilă era denaturată şi, respectiv, erau diminuate esenţial sumele impozitelor achitate.

Datele preliminare ale anchetei arată că doar unul dintre cei doi agenți economici, începând cu anul 2014, a reflectat în evidenţele contabile cheltuieli majorate cu peste 95 de milioane de lei. În prezent, se întreprind acţiunile procesuale care au drept scop stabilirea valorii exacte a prejudiciului adus statului.

În rezultatul percheziţiilor efectuate, au fost depistate și ridicate documente contabile, înscrisuri de ciornă, carnete, suporturi electronice ce conţin informaţii cu privire la activitatea ilegală desfăşurată, peste 20 telefoane mobile, aproximativ 200 mii de lei, şi peste 3 mii dolari SUA, mijloace bănești care nu au fost contabilizate.

La fel, au fost depistate peste 350 de tone de fier uzat fără acte de provenienţă.

Administratorul şi fondatorul celor două companii deţine proprietăți (casă, automobile de lux, terenuri, etc..) în valoare de zeci de milioane de lei, legalitatea provenienţei acestora urmând a fi verificată.

Cele şapte persoane învinuite de implicare în săvârşirea infracţiunii au fost reţinute, iar în data de 17 august, în privinţa acestora au fost emise mandate de arestare preventivă pe un termen de 30 zile.

În caz de condamnare, învinuiţii riscă de până la 10 ani de închisoare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților