[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șapte inspectorate de poliție au primit câte un laborator criminalistic mobil
13 Decembrie

Centrul tehnico-criminalistic şi expertiză judiciară al Inspectoratului General al Poliției (IGP) a primit șapte laboratoare criminalistice mobile dotate cu echipament modern de investigație a locului infracțiunii ce au fost repartizate inspectoratelor de poliție din teritoriu, transmite CURENTUL.

Automobilele au fost procurate cu sprijinul Guvernului SUA, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma poliției în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova.

Laboratoarele criminalistice mobile sunt destinate investigării diferitor tipuri de infracțiuni, fiecare din ele fiind dotat cu șapte truse criminalistice și alte instrumente pentru cercetarea la fața locului, inclusiv pentru identificarea și prelevarea probelor de la locul comiterii infracțiunii, cum ar fi: urme biologice, digitale, balistice, de transport, de încălțăminte și altele. La fel, automobilele sunt dotate cu tracțiune integrală, ceea ce va permite cercetarea locului infracțiunii în zone greu accesibile sau în condiții meteorologice dificile.

Laboratoarele mobile au fost repartizate inspectoratelor de poliție (IP) din teritoriu, după cum urmează: Ialoveni, Căușeni, Briceni, Sîngerei, Călărași și IP Centru și Ciocana din municipiul Chișinău. Datorită acestora automobile inspectoratele vor reuși să investigheze și să descopere infracțiunile mult mai rapid, oferind probe exacte și calitative.

Pe lângă laboratoarele mobile, criminaliștii au primit mai multe tipuri de software specializat pentru extragerea, recuperarea și analiza datelor și informației de pe diferite dispozitive electronice. De asemenea, cu suportul financiar al partenerilor de dezvoltare a fost posibilă reutilarea și echiparea parțială a unui automobil procurat de poliție ce este folosit de experții criminaliști pentru dezamorsarea obiectelor explozibile și cercetarea post-explozie la fața locului. Și Direcția Bălți a Centrului tehnico-criminalistic şi expertiză judiciară a beneficiat de susținerea donatorilor, fiind dotat cu tehnică de calcul și mobilă necesară.

Valoarea totală a donație este de 440 mii dolari.

În iunie 2016, cu suportul Ambasadei Statelor Unite și PNUD Moldova, alte opt laboratoare criminalistice mobile (3 laboratoare criminalistice mobile au fost repartizate către oficiile regionale ale Centrului tehnico-criminalistic si expertize judiciare din nord (Bălți), centru (Chișinău) și sud (Cahul), și 5 automobile pentru cercetarea la fața locului – către  inspectoratele de poliție din Hîncești, Orhei, Drochia, municipiul Bălți și sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău), precum și un sistem portativ de prelucrare cu vapori de cianoacrilat a urmelor și amprentelor de pe obiectele mari la locul comiterii infracțiunii, au fost donate poliției din Republica Moldova.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților