[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șansele partidelor la Primăria Capitalei
5 Martie

În capitală ar urma să aibă loc alegeri anticipate ale Primarului, după ce Dorin Chirtoacă a demisionat. De aceea, în prezentul material vom încerca să analizăm șansele partidelor la Primăria capitalei.

Partidul Socialiștilor pornește cu șanse bune în lupta pentru Primărie pentru că are un electorat cât de cât stabil în capitală, o fracțiune destul de activă în Consiliul Municipal Chișinău, care a fost și este permanent în atenția opiniei publice, o echipă cu experiență în desfășurarea campaniilor electorale, resurse umane, mediatice și financiare. Însă, șansele PSRM depind și de alte două momente importante: cu ce candidați vor veni alte partide sau ce candidați independenți vor fi, precum și de cât de pasiv sau activ se va manifesta electoratul din capitală, în special cel de dreapta.

Platforma Demnitate și Adevăr, de asemenea, are șanse reale de a câștiga lupta pentru Primăria capitalei. Este un partid binecunoscut de alegătorul din capitală, un partid care a apărut practic în timpul „luptei pe baricade”, are un lider cunoscut, are o echipă care a crescut politic în timpul amplelor proteste împotriva guvernării, nu stă rău nici la capitolul mediatic. Dar șansele PDA depind și de alte două momente importante: ce candidat va înainta și în ce relații se va afla în alegeri cu alte partide pro-europene de opoziție, în primul rând cu PAS. O alianță electorală cu PAS în alegerile din capitală ar putea fi decisivă în lupta pentru Primărie.

Partidul Acțiune și Solidaritate stă destul de bine în preferințele alegătorilor din capitală și ar putea pretinde să reușească să-și promoveze un reprezentant la Primărie. Însă, de sine stătător, îi va fi foarte greu să facă acest lucru. De aceea, pentru PAS este foarte important să ajungă la un numitor comun cu alte partide pro-europene de opoziție, în primul rând cu PDA. Dacă nu va face acest lucru, șansele PAS se vor reduce dramatic, pentru că acest partid nu are o echipă suficient de puternică ce ar concura de la egal la egal cu alte forțe politice în capitală, nu are experiență electorală, nu are mijloace financiare și nici mediatice. Iar aceasta ar putea să îi joace festa.

Partidul Liberal, chiar dacă a pierdut serios în ultimii ani din pozițiile sale electorale în capitală, acum poate să și le îmbunătățească. În primul rând, unii chișinăuieni ar putea să aprecieze pozitiv faptul că Dorin Chirtoacă, prin demisia sa, le-a întors mandatul și le-a dat posibilitatea singuri să decidă cine trebuie să conducă capitala. În al doilea rând, PL are potențiali candidați care s-ar putea bucura de un sprijin oarecare în capitală. Însă, chiar dacă are posibilitatea de ași reface urnele poziții în capitală, există prea puține șanse ca acest partid să câștige din nou bătălia pentru Primăria capitalei.

Poziții destul de bune înaintea alegerilor anticipate ale Primarului capitalei are și Partidul Democrat. Chiar dacă acest partid niciodată nu a fost o forță electorală în capitală, acum el putea pretinde la un rezultat mult mai bun decât anterior. Aceasta dat fiind faptul că are mult mai multe „posibilități electorale” decât anterior. Dar, totul depinde de ce candidat va înainta și ce scenarii va pune în aplicare. Pentru că acest partid ne-a obișnuit cu diverse scenarii, multe dintre care sunt la limita legalității, dar care în final îi aduc rezultatul scontat.

Anumite surprize electorale pot furniza și astfel de formațiuni ca: Partidul Nostru, Partidul Popular European din Moldova, Partidul Comuniștilor, Partidul Șor, Frontul Salvării Moldovei, Partidul Popular din Moldova, Partidul Unității Naționale, dar și alte formațiuni. Însă, în cazul acestora totul depinde de candidații pe care îi vor înainta, cât vor investi în ei și cât de mult se va lucra pentru promovarea lor în campanie.

De asemenea, când se fac calcule electorale pentru alegerile anticipate ale Primarului capitalei, nu trebuie ignorați nici posibilii candidați independenți, mai ales acei ce vor fi susținuți masiv de societatea civilă, care s-a activizat mult în ultimul timp pe filiera politico-cetățenească. Unii dintre ei au declarat deja că nu exclud că vor candida și e vorba de persoane cu capacități apreciabile, ce și-au făcut deja un nume. Nu e exclus că marile surprize în alegerile anticipate ale primarului capitalei vor veni anume din această direcție.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților