[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sandu: Primim sute de mesaje de disperare de la cetățenii noștri din diasporă care încearcă în aceste zile să ajungă acasă
27 Aprilie

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Maia Sandu, susține că inacțiunea autorităților față de moldovenii blocați la frontierele altor state este revoltătoare, informează CURENTUL.

„Autoritățile preferă să lase cetățenii noștri să doarmă prin păduri decât să-și asume responsabilitatea și să-i aducă acasă. La această oră, există încă sute de oameni blocați la mai multe frontiere. La frontiera dintre Franța și Germania rămân blocați peste 200 de oameni, iar la frontiera dintre Polonia și Ucraina zeci de moldoveni blocați dorm prin păduri, printre aceștia fiind și femei gravide și oameni cu probleme de sănătate. În același timp, avem informații că există peste 1000 de cetățeni moldoveni în Polonia care și-au pierdut locul de muncă, au rămas fără venituri și au termenul de ședere expirat, care așteaptă deschiderea unui coridor verde spre Moldova. Primim sute de mesaje de disperare de la cetățenii noștri din diasporă care încearcă în aceste zile să ajungă acasă din Franța, Polonia, Austria, Germania sau Ucraina. Sunt oameni care nu mai au bani ca să achite chiria, să-și cumpere mâncare și care pornesc spre casă pentru că nu mai au alte opțiuni. Pentru a rezolva cât mai rapid această problemă, Guvernul trebuie să aplice imediat un mecanism de aprobare a curselor regulate de autobuze care să aducă cetățenii acasă. Pentru mulți dintre cetățenii noștri din țările mai apropiate, cursele de autobuz sunt mult mai accesibile decât cursele charter de avion. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Comisia pentru Situații Excepționale să dea instrucțiuni clare ambasadelor și consulatelor din țările respective și să organizeze în mod civilizat coridoare de trecere. Să înceteze să paseze responsabilitatea de la o instituție la alta, de parcă oamenii nu ar fi cetățenii acestei țări”, a scris Sandu, pe o rețea de socializare.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților