[ X ]
Salariul net și salariul brut, explicat neordinar de ministrul Spatari: Să zicem că salariul este o plăcintă…
13 Decembrie

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a venit cu o explicație ce înseamnă salariul brut și salariul net, dar și cum funcționează sistemul de achitare a impozitelor, informează CURENTUL.

Ministrul spune că la angajare unul din lucrurile care îl interesează pe om este salariul. Atunci când semnează un contract de 10 mii lei, iar pe cont la sfârșit de lună vin doar 8 278 lei, angajatul crede că a fost înșelat, în realitate, suma restantă se duce la impozite.

„Din salariu tău au fost reținute impozitele și taxele. De fapt, știai că salariile se impozitează și când te-ai angajat nu te-ai gândit să faci diferența dintre salariul net și salariul brut.

Haideți să ne lămurim ce e cu salariul net și salariul brut. Mai bine zis invers, care e diferența dintre salariul brut și salariul net. Pentru că întotdeauna când vorbim despre salarii pornim de la brut : este suma care se scrie în contract. „Brut”, adică înainte de impozite.

Să zicem că salariul este o plăcintă. Ce se întâmplă la final de lună?
La plăcinta ta, angajatorul mai adaugă o felie, cam cât un sfert din a ta, mai exact 24%. Această felie este trimisă de angajator din numele tău în calitate de contribuții de asigurări sociale. Sunt bani care merg la Casa Națională de Asigurări Sociale, unde se adresează părinții sau bunicii tăi să-și stabilească pensia și unde te vei adresa și tu pentru indemnizațiile de creștere a copilului când vei avea un bebeluș.

Să revenim la plăcintă. Angajatorul a pus o felie deasupra pentru contribuții sociale, care au mers la CNAS, iar tu ai rămas cu plăcinta întreagă. Asta ar trebui să-ți revină, nu?

Nu chiar. Pe lângă asigurarea socială, angajații plătesc și asigurarea medicală. Aceasta se reține din salariul brut și reprezintă un pic mai puțin de a zecea parte, mai exact 9%. Cu alte cuvinte, din salariul brut de 10 mii lei, 900 lei se duc pe asigurarea medicală. În schimbul acestei asigurări, beneficiezi de servicii medicale, de medic de familie, de asistență medicală în caz de urgență, medicină primară, spitalizare, medicamente compensate și multe altele”, spune Spătari.

Potrivit ministrului, ‘la cine plăcinta e mai mare contribuie cu o felie mai mare la asigurarea medicală”.

„În Republica Moldova, „la baza sistemului de asigurare medicală obligatorie stă principiul solidarității, potrivit căruia, membrii societății achită contribuţiile în funcţie de venit şi beneficiază de asistenţă medicală după necesităţi” (text dintr-o broșură a CNAM).

După ce ne-a fost reținută o felie pentru medicină, mai rămâne să plătim încă ceva – impozitul pe venit. Aici lucrurile se complică. Impozitul pe venit din salariu este de 12% și se calculează din salariul rămas după plata contribuției medicale. Adică 12% din plăcinta rămasă. Dar nu e doar asta”, spune ministrul.

În Republica Moldova, persoanele care au un venit anual impozabil de 360 mii lei, adică un salariu lunar mai mic de 30 mii lei pe lună, au dreptul la o scutire personală anuală de 27 mii lei („scutirea” este suma de bani care nu se impozitează). Acuma, dacă împărțim 27 mii lei la 12 luni, iese că în fiecare lună 2250 lei nu sunt impozitați. În cazul veteranilor sau a persoanelor cu dizabilități scutirea personală este și mai mare.

„Dar nici asta nu e tot. Pentru fiecare copil sau persoană întreținută se mai oferă o scutire de 750 lei pe lună, iar pentru o persoană cu dizabilități din copilărie întreținută o scutire de 1650 lei pe lună.

Cu alte cuvinte din cei 9100 lei rămași după contribuția medicală, se impozitează cu 12% doar 6850 lei dacă nu ai copii, 6100 lei dacă ai un copil, 5350 lei dacă ai doi copii și tot așa.

În rezultat, impozitul pe venitul din salariu poate varia foarte mult. Dacă te-ai angajat cu un salariu brut de 10 mii lei și nu ai copii, vei plăti un impozit pe venit lunar de 822 lei, ceea ce înseamnă că salariul rămas după contribuții și impozite va fi de 8 278 lei. Este ceea ce ți-a transferat angajatorul la sfârșitul lunii. Practic, salariul net în acest caz este cam 82% din salariul brut.

Cam multe cifre până acum și sper că nu te-am pierdut de tot”, explică Spătari.

În concluzie:

1. Salariul net este mai mic decât salariul brut.
2. Salariul brut se scrie în contract, pentru că din el se calculează taxele.
3. Angajatorul plătește contribuții sociale adițional la salariul brut.
4. Din salariul brut se reține contribuția medicală.
5. Din ce rămâne se reține impozitul pe venit (după o formulă complicată)
6. Suma finală este salariu net

„Până la urmă, cât ne ia statul din salarii?

Răspunsul nu e chiar așa de simplu. Și nu se poate exprima doar în termeni de „mult” sau „puțin”.

E o chestiune de percepție:
– Dacă întrebi de impozite, oamenii vor avea tendința să răspundă că sunt mari.
– Dacă întrebi de contribuții, oamenii vor avea tendința să spună că sunt corecte, doar că nu toată lumea le plătește. Până la urmă, răspunsul va depinde de cum pui întrebarea.

În realitate, taxele pe salarii nu trebuie descrise în termeni de „mari” sau „mici”, ci în corelare cu drepturile care reies din acestea. Astăzi, contribuțiile din salarii finanțează pensiile, indemnizațiile de naștere și creștere a copiilor, drepturile asigurate legate de boală și dizabilitate și multe altele.

Sistemul de asigurări sociale din Republica Moldova este în deficit de ani de zile. Contribuțiile din salarii acoperă doar în jur de 70% din fondurile necesare pentru drepturile asigurate, restul de 30% fiind un deficit finanțat din bugetul de stat.

Într-adevăr, dacă este să ne uităm strict pe cifre, impozitarea salariilor în Republica Moldova este mai mică decât în alte state din Europa.

Dar nici productivitatea muncii nu este la un nivel care ar permite creșterea taxării salariilor fără a afecta competitivitatea firmelor”, spune ministrul.

Totodată, el spune că soluția la această problemă nu e simplă.

„Ea stă undeva între creșterea economică, productivitate, responsabilitate fiscală, inspecții mai eficiente, un sistem de drepturi sociale mai atractiv.

Până la urmă, este adevărat că toți salariații plătesc contribuții sociale, medicale și impozite din munca lor. Este expresia solidarității sociale.

Diferența dintre salariul brut și salariul net este aportul tău la pensii, indemnizații pentru copii, sistemul medical și stat în ansamblu.

Iar atunci când la final de lună primești pe card mai puțin decât salariul brut din contract, gândește-te că o bunică a primit pensia din contribuția ta, iar o tânără mămică a cumpărat scutece din indemnizația de creștere a copilului. Iar mâine vei fi și tu în locul lor.

Și îți promit că îți va fi mai bine pe suflet”, mai spune ministrul.

Inapoi la arhiva noutaților