Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creștere continuă a veniturilor angajaților. Proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost aprobat astăzi de Executiv, transmite CURENTUL.
Documentul va contribui la crearea unui sistem salarial transparent, echitabil și atractiv, capabil să remunereze performanța profesională a angajaților din fiecare domeniu de activitate.
„Pentru a avea o construcție durabilă ai nevoie și de un fundament puternic – această lege va reprezenta acel fundament de creșteri salariale pentru cei care-și primesc salariul din bugetul statului, oferindu-le, de fapt, un sistem echitabil. În același timp, vom avea posibilitatea să venim în fiecare an cu majorări de salarii”, a spus premierul.
Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale, modalitatea de stabilire a salariului – angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.
Legea garantează păstrarea integrală a salariului, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior. Astfel, angajații își vor păstra cel puțin veniturile pe care le au în prezent. Totodată, în urma implementării reformei nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu 33 cum este în prezent.
Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţia, sănătatea, asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30 % a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 % – pentru cele finanțate din bugetele locale.
Cristina Parfeni