Jucăriile au un impact emoțional puternic când sunt dăruite de cei dragi sau aduse de Moș Nicolae și Moș Crăciun având și o contribuție esențială în procesul de dezvoltare a copiilor. Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței recomandă părinților să selecteze și să îndepărteze jucăriile care pot fi periculoase pentru copii. Pentru evitarea unor incidente urmați următorii pași esențiali.
Cumpărați întotdeauna din magazine și puncte de vânzare online demne de încredere.
Achiziționați doar jucării care au aplicat marcajul CE. „Marcaj CE” înseamnă un marcaj prin care producătorul indică faptul că jucăria respectă cerințele aplicabile stabilite în legislația comunitară de armonizare transpusă și în legislația națională. Nu confundați marcajul CE cu alte simboluri. Atenție! Acestea au rolul să vă deruteze și riscați să procurați jucării periculoase pentru copii.
Alegeți jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile care nu sunt destinate unui grup de vârstă specific al copiilor pot să îi rănească. Asigurați-vă că urmați recomandările referitoare la vârstă – în special simbolul de interzicere care vizează copii între 0 și 3 ani.
Nu cumpărați jucării cu părți mici, detașabile, pentru copii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici.
La jucăriile care conferă mobilitate utilizatorilor verificați prezența și buna funcționare a dispozitivului de frînare care trebuie să fie adecvat tipului de jucărie și energiei cinetice generate de aceasta.
Jucăriile nu trebuie să fie alimentate la o sursă de energie a cărei tensiune nominală depășește 24 de volți. Transformatorul electric pentru jucării nu face parte integrantă din jucărie.
Asigurați-vă că jucăriile nu prezintă nici un pericol pentru sănătate și nici un pericol de vătămare a ochilor sau a pielii prin lasere, diode emițătoare de lumină (LED-uri) sau orice alt tip de radiație.
O jucărie destinată utilizării de către copiii mai mici de 36 de luni trebuie să fie proiectată și fabricată astfel încît să poată fi curățată. O jucărie textilă trebuie, în acest scop, să fie lavabilă, cu excepția cazului în care conține un mecanism care ar putea fi deteriorat dacă se îmbibă cu apă la spălare.
Solicitați prezentarea declarației de conformitate pentru jucăria care v-a captat atenția. Prin redactarea declarației de conformitate, producătorul își asumă responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei.
Acordați atenție sporită jucăriilor pe care intenționați să le achiziționați. Acest tip de produs de calitate corespunzătoare nu poate fi înlocuit cu un produs similar celui procurat, în 14 zile calendaristice, dacă acest produs nu vă convine ca formă, gabarite, model, mărime, culoare sau dacă nu poate fi utilizat conform destinaţiei din alte cauze.
Îndepărtați toate ambalajele și păstrați întotdeauna instrucțiunile. Asigurați-vă că ambalajul din plastic nu constituie un obiect de joacă pentru copii, deoarece aceștia riscă să se sufoce.
Verificați site-ul internet al Sistemului de alertă rapidă pentru produsele nealimentare (RAPEX) al UE http://ec.europa.eu/rapex. Acesta oferă detalii privind produsele periculoase retrase de pe piață, inclusiv jucării.
Semnalați întotdeauna orice problemă de siguranță legată de o jucărie apelînd la Telefonul consumatorului 022 74 14 64 sau accesînd pagina http://consumator.gov.md.