[ X ]
[ X ]
[ X ]
S-a stins din viață Vladimir Curbet – președintele de onoare al Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”
8 Decembrie

În spitalul de neurochirurgie din Chișinău a decedat, în dimineața acestei zile, afectat de o boală grea și îndelungată, președintele de onoare a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, Vladimir Curbet, transmite CURENTUL.

Artist Poporului al URSS, Laureat al Premiului de Stat, deținător al Ordinului Republicii, Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie, în satul Susleni, raionul Orhei. Din copilărie deja fusese legat de artă, tatăl său fiind trompetist, iar Vladimir de mic începând să însușească calitățile unui lider adevărat fiind conducător artistic al formației de dansatori amatori de la Casa raională de cultură Susleni. Mai târziu absolvește și școala de muzică ,,Ștefan Neaga”, iar înainte de a-și lega soarta de „JOC”, este conducător și la colectivul de dansuri populare din s. Caragaș, Slobozia.

Deja începând cu 1957, este numit pedagog-repetitor la Ansamblul Moldovenesc Academic de Stat „JOC”, unde a activat până în prezent stând la cârma ansamblului de peste 60 de ani. Anume în perioada când Vladimir Curbet a stat la conducerea artistică a „JOC”-ului, acest ansamblu reprezentativ pentru R. Moldova și a căpătat faima sa enormă în lume.

„Persoana lui Vladimir Curbet stă la același nivel în lumea dansului mondial, unde îi putem găsi și pe Moiseev, Virski sau Sukișvili. Când rostim „JOC”, presupunem Vladimir Curbet, practic întregul repertoriu coregrafic prin care și-a dobândit popularitatea nebună JOC- ul în lume, dar mai ales în frontiera fostelor țări CSI, este montat și creat de Vladimir Curbet.

Autor a numeroaselor cărți, tatăl a generații întregi de dansatori, a dat peste 10 mii de spectacole în peste 70 de țări. A valorificat patrimoniul cultural al neamului moldovenesc și ne-a făcut țara apreciată și cunoscută în lume”, se menționează într-un comunicat de presă al Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților