[ X ]
[ X ]
[ X ]
S.A. INTROSCOP în viziunea tinerilor: „Este compania care ne-a ajutat să rămânem acasă”
21 Noiembrie

Un loc de muncă stabil, bine plătit și în condiții europene este ceea la ce visează majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, dar în special tinerii, care încă nu au reușit să acumuleze experiență. Deși inițial nu le este ușor, tinerii se încadrează cu succes la locul de muncă, atunci când angajatorul este deschis să-i învețe și să le ofere șansa de a rămâne acasă, în R. Moldova. Unul din cei mai mari exportatori din țara noastră, S.A. INTROSCOP din start și-a stabilit drept prioritate angajarea tinerilor, iar acum, din cei peste 2 mii de muncitori, majoritatea sunt din noua generație.

Ne-am propus să aflăm cum este INTROSCOP în viziunea tinerilor, care sunt motivațiile, dar și provocările celor ce se află la începutul formării profesionale. Am discutat cu cei mai tineri angajați ai companiei, care au vârsta de 18-20 de ani: Todirca Ana, Terentiev Cristina, Saharneanu Cristina, Solomon Nicolae, Mînza Daniela, Rusu Scarlet, Caraman Andrei, Valeria Stratan.

Tinerii care lucrează în domeniul asamblării cablajelor auto sunt realiști și perseverenți. Sunt dispuși să activeze în mai multe schimburi, inclusiv în turele de noapte. Au realizat că, pentru ca salariul să fie pe măsura dorințelor și necesităților, este necesar de lucrat mult și cu multă dedicație.

i6

Stratan Valeria: „ Mama a început a lucra aici, mai apoi, am decis și eu să vin. Se oferă transport până în sat, munca se desfășoară în încăperi cu încălzire, nu necesită efort fizic, iar volumul de muncă este normat. Plus, mai avem și două zile libere. În caz, contrariu, trebuia să plec din sat, să închiriez gazdă”.

Mînza Daniela: „Nu știu ce aș fi făcut, dacă o cunoștință nu îmi recomanda să vin aici. Abia împlinisem 18 ani, nu aveam experiență, locuiam în sat, eram dezorientată. După ce am trecut interviul la INTROSCOP, am înțeles că am să mă pot angaja oficial, fără să am nevoie de studii sau experiență. Rămân acasă, cu părinții și prietenii, până când nu am nevoie să îmi caut gazdă sau să plec peste hotare. Cu acumularea experienței, salariul crește. Nu am dorința să îmi schimb locul de muncă”.

Todirca Ana: „Am decis că am să lucrez de la 17 ani, de la început lucram periodic, fiind minoră nu puteam să mă angajez undeva pentru o perioadă determinată, cu un salariu stabil și oficial. Mai toți, solicitau studii și experiență. Prin intermediul unor cunoscuți, am aflat de INTROSCOP. Aici am fost instruită și am început a lucra cu un program redus. Mi se oferea transport până la domiciliu, astfel am rămas acasă la părinți. La acel moment, era o variantă ideală pentru mine”.

Cei mai tineri angajați sunt deschiși provocărilor. Văd asamblarea cablajelor auto altfel, chiar dacă pare la prima vedere, o rutină. Majoritatea spun că, cele 8 ore de muncă zboară foarte ușor, dar interesant, în special atunci primesc sarcini noi.

Terentiev Cristina: „Majoritatea au frică, atunci când sunt schimbați de la o stație la altă, însă eu mereu încerc să învăț ceva nou. Fiecare schemă de modul are ceva interesant, în așa mod pot scapă de rutină, iar producerea nu este atât de plictisitoare precum poate părea. Am început să lucrez de la 18 ani, chiar de la început acumulam bonusuri, acum salariu este mai mare. Nu mă gândesc să îmi schimb locul de muncă, pentru că vreau în cel mai apropiat timp, să iau un credit la bancă, îmi ajut părinții”.

Solomon Nicolae: „De la început îmi părea o simplă execuție a sarcinilor, ca mai apoi, să înțeleg că, asamblarea poate fi diferită, poate fi interesantă”.

Saharneanu Cristina: „Când lucrez la stația de asamblare, mă provoc singură pe mine, îmi place să îmi demonstrez că pot mai mult, pot mai bine”.

INTROSCOP este o oportunitate, o șansă, afirmă tinerii noștri. Pentru a te angaja de la o vârstă atât de firavă, nu este ușor.

Caraman Andrei: „Îmi place că, în cazul INTROSCOP, nu contează experiența ta anterioară sau dacă ai avut șansa să înveți undeva. Aici, contează capacitatea ta de a înțelege și munci. Se valorifică capacitățile tale, nu circumstanțele în care te afli. Pentru mine, la acel moment era mai oportun să încep lucru și îmi pare bine că din start m-am angajat oficial, fără experiențe neplăcute, având în vedere că eram tânăr, „verde” și fără experiență”.

INTROSCOP înseamnă echipă. Partea cea mai tânără a INTROSCOP-ului spune că, lucrul în echipe a câte 12-20 persoane este mai ușor și, evident, cu mult mai interesant.

Saharneanu Cristina: „Dacă lucrezi în echipă, ai șansă să fii ajutat sau să ajuți pe cineva. Pauzele sunt mai vesele și mereu te afli în continuă interacțiune. Uneori avem metodele noastre pentru a atinge eficiența împreună, astfel primim toți bonusurile. De unele persoane m-am atașat mult”.

Solomon Nicolae:„De mai mult ori, mi s-a întâmplat să vin la muncă indispus, însă pe parcursul zilei, colegii m-au ajutat să tratez situația altfel, iar uneori poți să și uiți de probleme”.

Condițiile de muncă sunt foarte importante, Garda Tânără din INTROSCOP, afirmă că, la acest capitol administrația întreprinderii este foarte atentă. Pentru unii din ei, condițiile oferite au fost motiv de a rămâne acasă.

i5

Bodiu Valeriu, director general INTROSCOP S.A.: „INTROSCOP S.A își asumă responsabilitatea de a respecta drepturile angajaților, de a crea un climat prielnic pentru creșterea și educarea tinerilor specialiști. Investim și suntem dispuși să investim mai mult, pentru ca forța de muncă din R. Moldova să rămână acasă și să fie competentă pentru cerințele angajatorilor internaționali”.

Cu ocazia aniversării a 58 ani de activitate, INTROSCOP S.A. ține să mulțumească tuturor angajaților săi, pentru succesul atins împreună.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților