[ X ]
[ X ]
[ X ]
S-a încheiat cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și China
1 August

Cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză s-a încheiat cu succes. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a discutat cu delegația moldovenească, care în perioada 24-26 iulie a purtat negocieri în capitala chineză, Beijing. În cadrul negocierilor a participat și reprezentantul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Liliana Vieru, șefa Direcției promovare și relații externe, transmite CURENTUL.

În cadrul celei de-a doua runde de negocieri, au continuat discuțiile pe textul juridic al Acordului, în particular pe capitolele preambul, prevederi inițiale și instituționale, comerțul cu bunuri, regulile de origine, drepturile de proprietate intelectuală, concurență, măsurile sanitare și fitosanitare, barierele tehnice în calea comerțului, comerțul electronic, investiții. Negocierile pe capitolul proprietate intelectuală au fost purtate într-un format constructiv și de parteneriat și au vizat toate obiectele de proprietate intelectuală, discuțiile urmând să fie continuate în cadrul următoarei runde de negocieri.

Cea de-a treia rundă de negocieri se va desfășura în luna septembrie, la Chișinău. Negocierile se vor axa în special pe subiecte ce țin de regulile de origine, accesul mărfurilor pe piață, barierele tehnice în calea comerțului și măsurile de protecție comercială.

Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între ambele state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești și va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova. Amintim că prima rundă de negocieri asupra Acordului a avut loc la Chișinău în perioada 5-6 martie 2018.

Conform datelor, în țara noastră activează 85 de companii, cu capital chinezesc în valoare de aproape 4,8 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China, în ianuarie-mai 2018, a constituit 245,5 milioane de dolari, în creștere cu aproape 36,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților