Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătății au organizat astăzi o conferință de presă cu ocazia Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice, îndemnând toți cetățenii, lucrătorii medicali și responsabilii din sectorul agrar să utilizeze antibioticele cu atenția sporită și să ia măsuri urgente pentru a combate fenomenul de rezistență la antibiotice, transmite CURENTUL.
Rezistența anti-microbiană este considerată o problemă globală de sănătate publică, care este în creștere rapidă și implică costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate.
„Republica Moldova și-a asumat un angajament politic de a pune în aplicare programe de utilizare rațională a antibioticelorși de control al infecțiilor nosocomiale, care să fie eficiente și replicate la nivel național. Toți actorii implicați trebuie să meargă în același pas și să înțeleagă că sănătatea noastră este în mâinile noastre. În primul rând, cetățenii trebuie să fie conștienți că atunci când au o problemă de sănătate trebuie să meargă la medic. Noi vom monitoriza ca medicii să prescrie antibioticele cu strictețe, în baza Protocoalelor Clinice Naționale și vom asigura ca farmaciile să nu mai admită eliberarea antibioticelor în lipsa unei rețete de la medic”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Mai mult decât atât, utilizarea excesivă și incorectă a antibioticelor în zootehnie, piscicultură și agricultură stimulează rezistenţa bacteriilor care se pot răspândi și la oameni prin consumul alimentelor de origine animală.
„Începând cu anul 2014, ANSA a început modificarea și armonizarea legislației în acest domeniu. Practic avem o lege nouă privind utilizarea produselor de uz veterinar în segmentul zootehnic. Această lege prevede măsurile administrative și regulamentele de care trebuie să țină cont toți cei implicați în creșterea animalelor, începând cu intrarea în țară, producerea, realizarea și chiar punerea diagnosticului”, a specificat directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati.
„Utilizarea nejustificată și necontrolată a antibioticelor accelerează fenomenul de rezistență la antibiotice, ce poate afecta pe fiecare, la orice vârstă, în orice țară. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a elaborat în 2015 Planul global de acțiuni privind combaterea rezistenței antimicrobiene, încurajând fiecare țară să elaboreze acțiuni concrete pentru a diminua extinderea acestui fenomen. Doar prin eforturi comune, atât din partea lucrătorilor medicali, a celor din sectorul agrar, a factorilor de decizie și pacienților putem limita răspândirea rezistenței la antibiotice”, a menționat Haris Hajrulahovic, Reprezentantul OMS în Republica Moldova.
Totodată, în fața Blocului Didactic central al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat un flashmob privind administrarea antibioticelor.
Antibioticele reprezintă circa 10% din numărul total de medicamente utilizate de către cetățenii Republicii Moldova.
Cristina Parfeni