[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ruslan Verbițchi bate alarma: Despre aceste „descoperiri” nu vorbește nimeni la Primărie…
21 Iulie

Ruslan Verbițchi, membru al Consiliului Municipal Chișinău, într-o postare pe Facebook, menționează că, recent, Inspecția Financiară a efectuat un control la Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural a municipiului Chișinău pentru perioada 01.01.2018 – 31.12.2022 și a descoperit delapidări de sute de mii de lei, sume cheltuite fără nicio răspundere și cu încălcări grave de legislație. În urma verificărilor, Inspecția Financiară a emis o prescripție prin care vine cu solicitarea ca neregularitățile să fie lichidate, dar despre aceste „descoperiri” nu vorbește nimeni la Primărie, informează CURENTUL. 

„Timp de 4 ani, Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural a făcut achiziții publice cu încălcări grave, a cheltuit neîntemeiat suma de 2764,8 mii lei pentru ajutoate materiale salariaților, deși acestea nu se mai regăsesc în componentele salariale, a efectuat supraplăți a îndemnizațiilor de concediu, exprimate prin depășirea termenului stabilit a duratei concediului de odihnă anual, a oferit premii unice cu depășirea a 5% din fondul anual de salarizare și, bineînțeles, cei mai mulți bani s-au dus pe cheltuieli de cazare și diurne cu depășirea plafonului prestabilit. Nu există nicio transparență legată de banii cheltuiți pe deplasări și călătorii, cine călătorește atât de mult dintre angajații Primăriei, în ce condiții, cu ce scopuri?

Se pare că, președinta Maia Sandu care și-a dublat bugetul pentru călătorii, deși era cel mai aprins critic a lui Dodon în acest sens, are un concurent serios la capitolul voiajuri: Ivan Ceban. Primarul duce o viață veselă cu gastroale și concerte electorale în Diasporă, dând start campaniei electorale prezidențiale pe banii din bugetul statului, în timp ce în multe instituții de învățământ din capitală copiilor le cade, la propriu, tavanul în cap. Vrem să cunoaștem din ce bani călătorește non-stop Ceban și din ce surse achita concertele și onorariile interpreților și a echipei de angajate de la Primărie care se rânduiesc la însoțit”, a declarat el.

Politicianul a spus că a făcut un demers către viceprimarii responsabili de domeniu cu precizarea că în adresa consilierilor municipali a parvenit prescripția Inspecției Financiare care scoate la iveală delapidările financiare în proporții deosebit de mari și am solicitat prezentarea raportului financiar și pentru perioada 2023 – prezent.

„Pentru cei care nu cunosc, anual, Primăria cheltuie sume enorme pe cultură. Teoretic. Cel mai vulnerabil sector, unde nimeni nu are cultura să nu fure.

P.S: Prescripția din partea Inspecției Financiare cu neregularitățile depistate și demersul pe care l-am depus la Primărie, vor fi atașate mai jos, în primul comentariu al acestei postări”, a mai spus Ruslan Verbițchi.

Inapoi la arhiva noutaților