Astăzi este marcată Ziua Internațională Anticorupție. Cu această ocazie, directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Ruslan Flocea, a adresat un mesaj cu acest prilej, transmite CURENTUL.
În mesajul său, Ruslan Flocea a vorbit despre Strategia Națională de Integritate și Anticorupție, despre Săptămâna anticorupție, implicarea tinerei generații în activitățile de prevenire și combatere a corupției, etc..
„Suntem în data de 9 decembrie, zi în care mai multe țări ale lumii celebrează Ziua Internațională Anticorupție. Potrivit Convenției ONU împotriva corupției, ratificată de țara noastră acum 13 ani, această zi are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în afacerile publice, cât și în cele private.
În calitate de autor al Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, CNA și-a asumat rolul de consolidare a eforturilor întregului sistem public și privat prin implicarea acestora în acțiunile de prevenire și combatere a corupției, prevăzute în documentul de politici pe care l-a elaborat. Deși anul 2020 a fost un an complicat din cauza crizei pandemice, care a afectat țara noastră și instituțiile sale, deopotrivă, Centrul Național Anticorupție a reușit să convingă autoritățile publice, mediul de afaceri, partenerii de dezvoltare și tinerii activi să facă front comun în activitatea de contracarare a fenomenului corupției și de promovare a valorilor integrității. La acest moment, practic nu există nici o autoritate publică în care CNA nu ar fi avut activități de informare, nu a intervenit cu sugestii sau asistență. Iar satisfacția pe care o simțim de fiecare dată, când construim noi parteneriate, vine de la faptul că acele instituții, în care încă nu ne-am făcut prezența, ne solicită suportul. Acest lucru demonstrează că sectorul public, societatea noastră își dorește o dezvoltare durabilă, este pregătită să facă schimbări de mentalitate, comportament și atitudine.
În această săptămână, pe care am declarat-o Săptămâna anticorupție, sub egida #CNA și a partenerului instituției noastre, proiectul #PNUD Moldova, au loc un șir de activități, în care s-au implicat mai multe autorități. Este deja un succes notabil că fiecare instituție, fie ea din sectorul public sau privat, a conștientizat că transparența și integritatea, promovate în activitatea lor, sunt chezășia progresului, eficienței, a deciziilor corecte și construirii unei imagini pozitive în societate. „Uniți împotriva corupției” este mesajul pe care, în această săptămână, îl transmitem tuturor celor care își doresc să contribuie la însănătoșirea societății noastre și care sunt gata să declare toleranță zero faptelor ilegale, abuzurilor și corupției.
Suntem și mai optimiști în ceea ce privește implicarea tinerei generații în activitățile de prevenire, alături de CNA. De câțiva ani, avem una dintre cele mai numeroase echipe de voluntari, formată din tineri de o înaltă ținută morală și atitudine civică. Grație implicării lor, Centrul Național Anticorupție a fost declarat, zilele acestea, drept instituția gazdă care implementează cel mai mult activitatea de voluntariat. Asemenea distincție ne face încrezători în viitorul societății și al tinerilor noștri care au ales o poziție civică corectă”, se spune în mesaj.
De asemenea, Ruslan Flocea menționează că lupta cu corupția este o muncă mai dificilă decât instrumentarea unui dosare sau reținerea unui infractor.
„CNA a ales să investească forțe și experiență în prevenirea corupției și educarea societății în spiritul intoleranței față de acest flagel. Este o muncă mult mai dificilă decât instrumentarea unui dosar sau reținerea unor infractori. Creșterea unei înalte culturi de integritate și onestitate este poate cea mai importantă misiune pe care trebuie să o înțeleagă societatea noastră. Denunțarea unei fapte ilegale sau a influențe necuvenite nu trebuie să provoace rușine sau disconfort, ci să fie un act de responsabilitate. Apelarea la practicile ilegale și la rezolvarea problemelor prin mită și trafic de influență trebuie să rămână în trecut, deoarece continuitatea acestora generează sărăcie, neîncredere în ziua de mâine și un viitor incert pentru copiii noștri.
Desigur, o veritabilă luptă contra corupției nu poate fi făcută doar prin metode preventive. O eradicare rezultativă a corupției se face și prin „intervenții chirurgicale”. CNA rămâne a fi preponderent o instituție coercitivă a statului care desfășoară activității combative, prin măsurile sale de investigație, prin urmărirea penală a infractorilor, prin identificarea schemelor de corupție și prin reținerea celor care comit fapte ilegale. Astăzi, în gestiunea CNA se află peste o mie de dosare penale, în care sunt vizate sute de persoane fizice, publice și din societăți private. Investigatorii CNA zilnic urmăresc procese ilegale, colectând probe și informații pentru deferirea corupților și complicilor lor justiției, însă această activitate nu produce de fiecare dată efecte imediate. Atât cercetarea lor, cât și soluțiile definitive durează, însă scopul CNA e de a restitui statului prejudiciile cauzate de infractori. Vorbind despre recuperarea daunelor, nu pot să nu menționez contribuția Agenției de recuperare a bunurilor infracționale care, în urma investigațiilor financiare paralele, a reușit să aplice sechestre pe bunuri în valoare de circa 1 miliard de lei, în anul 2020. Nu mai puțin important este și aportul CNA în identificarea riscurilor de corupție din legi sau hotărâri de guvern. Autorii unui studiu recent, prezentat chiar ieri, au estimat că valoarea prejudiciilor evitate la Bugetul Public Național a depășit 1,3 miliarde lei în cazurile când recomandările, făcute în rapoartele de expertiză anticorupție ale CAN, au fost respectate parțial sau în totalitate. Acest lucru presupune că nu au fost înstrăinate terenuri și imobile -proprietate publică și nu au fost aplicate scutiri de taxe discreționare.
Dragi prieteni, Centru Național Anticorupție rămâne a fi o instituție deschisă publicului și disponibilă de a face echipă cu oricine dorește să se implice în activitatea anticorupție. Suntem gata să primim noi angajați și să atragem parteneri de încredere. Ziua Internațională Anticorupție este marcată în fiecare an pe 9 decembrie, însă semnificația și rolul acestei zile trebuie să le simțim permanent, când fiecare din noi va alege să procedeze onest, transparent și legal”, se mai spune în mesaj.
Cristina Parfeni