[ X ]
[ X ]
[ X ]
RTWH Universitatea Aachen va contribui la dezvoltarea științei și inovării moldovenești
1 Octombrie

Zona Economică Liberă „Bălți” (ZEL) în colaborare cu Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP), au organizat la mijlocul acestei săptămâni o masă rotundă cu genericul „Dezvoltarea colaborării dintre RWTH Universitatea Aachen și instituțiile de învățământ tehnice din Moldova, cu aplicarea la fonduri de dezvoltare UE”, transmite CURENTUL.

Aceasta a avut loc la Academia de Științe a Moldovei (AȘM). La eveniment au participat reprezentanții RWTH Universitatea Aachen (Germania) Dr. Ing. Helmut Dinger, director Academia Internațională și Prof. Dr. Ing. Bernd Markert, prodecan pentru educație la facultatea Inginerie Mecanică, Director al Institutului de mecanică generală. Dintre participanții de la noi a fost conducerea Universității de Stat din Bălți, a Universității din Cahul, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Igor Munteanu președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Parlamentul R. Moldova și alții.

Potrivit Administratorului principal al ZEL „Bălți” și președinte APIP, Marin Ciobanu, a fost stabilită crearea unei platforme de colaborare cu RWTH Universitatea Aachen, care va contribui ca Republica Moldova să atingă rezultate similare altor țări din regiune și să contribuie cu propriile sale rezultate la un progres mai larg al științei și inovării europene. Pe platforma clusteriala am stabilit dezvoltarea colaborării între RWTH Universitatea Aachen și instituțiile de învățământ tehnice din Moldova (UTM, USARB Bălți și USBPH Cahul), cu aplicarea la fonduri de dezvoltare UE.

Obiectivele reuniunii au fost în primul rând prezentarea procedurii de aplicare la fonduri UE, expresiile de interes ale participanților inclusiv Universitățile Tehnice ale Republicii Moldova, în aplicarea comună în cadrul proiectului, a cărui scop este modernizarea învățământului de inginerie de la universitățile tehnice, prin dezvoltarea unei noi specialități.

Marin Ciobanu a mulțumit Președintelui Igor Munteanu, pentru susținerea în tot ce facem și este unul din puținii vizionari dezvoltării economice a țării. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost semnat un acord dintre AȘM, ZELB și APIP și pe această cale Marin Ciobanu a mulțumit Președintelui Academiei de Științe, Ion Tighineanu, care a venit cu propunerea să formalizăm colaborarea prin semnarea acestui acord.

RWTH Aachen are un buget anual de 980 mil. euro și un număr de peste 45 mii studenți. Peste 260 de institute și peste 300 de laboratoare, cluster amplasat pe o suprafață de 800.000 m2.

Cristina Pendea

4 3 2 1

Inapoi la arhiva noutaților