[ X ]
[ X ]
[ X ]
Rosian Vasiloi: „S-au terminat timpurile în care politicienii gestionau acțiunile în Aeroportul Chișinău”
15 August

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a primit în ședințe de lucru pe Steve Wood, ofițerul de legătură pe probleme de criminalitate fiscală din cadrul Ambasadei Marii Britanii, cu sediul la București, și pe Rainer Bierbaumer, ofiţerul de legătură din cadrul Poliţiei Federale a Austriei în Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Agenda întrevederilor a vizat numeroase subiecte actuale, cu accent pe identificarea unor noi priorități de colaborare pe domenii de interes comun.

În cadrul întâlnirii cu reprezentantul Marii Britanii, șeful Poliției de Frontieră a punctat importanța stabilirii unor contacte directe între Aeroportul Internațional Chișinău și aeroporturile din Anglia, astfel încât să fie oferite posibilitatea autorităților de drept de a desfășura operațiuni comune, care au drept scop combaterea contrabandei de orice fel.

„Vă asigur că s-au terminat timpurile în care politicienii gestionau acțiunile în Aeroportul Chișinău și am readus legea în capul mesei. În orice situație, mizăm pe susținerea partenerilor englezi în îmbunătățirea capacităților profesionale la gestionarea eficientă a activităților de frontieră.”, a menționat Rosian Vasiloi.

La rândul său, ofițerul de legătură Steve Wood a remarcat că fortificarea cooperării bilaterale ar fi un avantaj la schimbările inițiate în Poliția de Frontieră, cât și va asigura, într-o oarecare măsură, îndeplinirea obiectivilor propuse. În acest sens, Steve Wood și-a exprimat deschiderea spre continuarea conlucrării, prin identificarea și implementarea mai multor proiecte de asistență, care să cuprindă nu doar instruiri pe domenii relevante și vizite de studiu, dar și dotarea instituției de frontieră cu tehnică și echipamente speciale de control și supraveghere a frontierei de stat. Un alt aspect important, abordat de către interlocutori, este fenomenul de contrabandă din regiunea transnistreană a frontierei moldo-ucrainene, care urmează să fie eliminat totalmente prin diferite acțiuni operative de prevenire și combatere.

În dialogul cu oficialul austriac, șeful Poliției de Frontieră a menționat că relațiile de cooperare cu autoritățile din Austria au o notă pozitivă de mult timp, având la activ un șir de acțiuni comune care au adus plus valoare activității la frontiera de stat. Și în discuțiile în cauză, s-a solicitat realizarea unui schimb de informații și date operaționale între aeroporturi, în special o atenție deosebită să fie direcționată la cursa Chișinău-Viena. În context, ofițerul de legătură Rainer Bierbaumer a precizat că la această solicitare personal se va implica, iar răspunsul, privind consolidarea colaborării bilaterale pe acest segment, nu va fi mult așteptat.

Totodată, Rosian Vasiloi a opinat asupra lansării unor operațiuni comune pe domenii concrete de lucru, cu referire la traficul de mașini furate din Europa sau conducerea acestora în baza documentelor contrafăcute. Ca răspuns, oficialul austriac a amintit că sunt câteva inițiative de colaborare pe acest domeniu, printre care instruiri și forum internaționale unde participă polițiștii de frontieră din Republica Moldova.

Ambele părți şi-au exprimat dorința comună de aprofundare a cooperării, care va reprezenta o nouă etapă în direcția reducerii considerabile a riscului de ilegalitate și contrabandă la frontiera de stat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților