La 6-7 octombrie 2018, românii vor ieși la referendumul familiei – așa cum este numit, ce se referă la schimbarea definiției constituționale a familiei. Dacă, până acum, Constituția prevedea că familia se bazează pe căsătoria între soți, modificarea vine în loc „de soți”, fiind vorba de un bărbat și o femeie.
După cum transmite CURENTUL, în R. Moldova nu este necesar un asemenea referendum, deoarece acum 24 ani, un tânăr politician de la noi a insistat ca, în Constituția R. Moldova, să fie stipulate clar că familia este formată de un bărbat și o femeie. Este vorba de Vlad Cubreacov, care în februarie 1994 a fost ales în calitate de deputat în Parlamentul R. Moldova pe lista Alianței Frontului Popular Creștin Democrat.
În talk-show-ul politic „Țara” de la Vocea Basarabiei TV, Vlad Cubreacov, și-a adus aminte cum 24 de ani în urmă a reușit să convingă deputații de atunci să includă în Constituție definiția familiei anume în formula în care este.
Cubreacov afirmă că, primele 50 articole din Constituția Republicii Moldova, care a fost adoptată în vara anului 1994, au fost copiate din Constituția României. „Când am observat că se insista pe formula de definire a familiei – așa cum este în Constituția României, am sesizat ca e o advertență cu ceea ce credeam eu că e o definiție corectă a familiei. Am formulat un amendament, care, inițial, a fost respins, inclusiv de regretatul Dumitru Motpan, pe atunci Președinte al Parlamentului, care îmi zicea că „nu e totuna?”. Am cerut o pauză pentru consultări. Am discutat cu Dumitru Moțpan, i-am explicat într-un mesaj mai popular și care sunt riscurile formulei „soți”. El a spus, trebuie să definim, să spunem clar. Amendamentul a fost adoptat cu unanimitate. M-am bucurat, a fost un succes. Nu eram vizionar, dar aveam lecturi, fusesem în lume, și știam care sunt tendințele în Europa”, a spus fostul deputat.
Actualmente, Vlad Cubreacov este președinte al Asociației „Răsăritul Românesc”.
Precizăm că, Referendumul în România este organizat în baza unui demers al unei inițiative cetățenești, demarată de Coaliția pentru Familie, la sfârșitul anului 2015, și va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie, în intervalul orar 7.00-21:00. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi – „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU”. Cetățenii Republicii Moldova, care dețin cetățenia României, își vor putea expune opinia în cadrul referendumului.
Cristina Pendea