[ X ]
[ X ]
[ X ]
România va oferi R. Moldova peste 200 mii doze de vaccin anti-Covid-19
29 Decembrie

Republica Moldova și România vor continua relațiile de cooperare pe toate domeniile. Despre aceasta a anunțat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după discuția cu Președintele României, Klaus Iohannis, transmite CURENTUL.

Maia Sandu a comunicat că a fost adoptată și o Declarație comună.

„Mă bucur că de astăzi R. Moldova și România intră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă. Pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, o prietenie la nivel înalt între cele două state care va aduce beneficii cetățenilor. România a fost alături de R. Moldova din prima zi de Independență, a fost susținută ferm pe toate planurile. În acești ani, România a renovat grădinițe, obiecte culturale, sate întregi, zeci de mii de copii și tinerii au învățat în liceele și universitățile din România și au avut burse din partea statului. Elevii din sute de sate din Moldova pot merge la școală cu unul din autobuzele donate de România. România a sprijinit programe culturale, academice, de dezvoltare a mass-mediei. În anul care se încheie, România a oferit un ajutor generos de echipamente de protecție și sprijin uman pentru gestionarea pandemiei. România a venit cu investiții în domenii strategice.

Am discutat astăzi despre cooperarea și asistența pentru combaterea virusului și ne bucurăm de deschiderea României pentru a ne oferi vaccinuri. Acestea vor fi destinate lucrătorilor din prima linie. Contăm pe sprijinul României și pentru a depăși criza economică. Sper să reușim să construit poduri și drumuri feroviare peste Prut. Vreau să organizăm și un Forum de afaceri moldo-român. Aceste deziderate se conțin în Declarația comună adoptată astăzi”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că România oferă un nou pachet de sprijin Republicii Moldova.

„România își dorește ca R. Modova să prospere, iar cetățenii să se bucure de instituții democratice și puternice capabile să le asigure bunăstarea. Vom urmări menținerea și promovarea R. Moldova ca temă prioritară pe agenda UE. România este și va fi partenerul sincer și principal al R. Moldova.

În acest sens, anunț un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii R. Moldova. Încheierea celui de-al șaselea Protocol privind grantul nerambursabil de 100 mln. euro și extinderea acestuia în domeniile de cooperare. Susținerea procesului de vaccinare anti Covid-19 prin furnizarea a 200 mii doze de vaccin și trimiterea la Chișinău a unei echipe de experți din România care să împărtășească experiența în administrarea vaccinurilor. România va furniza medicamente și echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19.

În sprijinul agricultorilor, România va oferi 6 mii tone de motorină. Vom iniția cooperarea aprofundată în domeniul justiției și anticorupție. Vom semna Protocolul de cooperare în educație. Am luat nota de faptul că la 22 decembrie a fost aprobată inițierea negocierilor privind recunoașterea diplomelor, certificatelor celor două țări, voi insista să fie semnat cât mai curând. Ministerul Apărării român va realiza transferul donației separate de medicamente destinate combaterii pandemiei.

Am fost de acord cu Maia Sandu că depunem eforturi pentru consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie, precum și promovarea patrimoniului cultural.

Am adresat Maiei Sandu invitația de a efectua o vizită la București”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, i-a oferit, în semn de recunoștință, Președintelui României, Klaus Iohannis, moneda comemorativă dedicată medicilor care luptă în prima linie cu virusul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților