Posibilitățile României de a livra gaze naturale Republicii Moldova în contextul eventualelor modificări a contractului cu Gazprom, discutate la București de conducerea ANRE, informează CURENTUL.
În perioada 14-15 aprilie 2022, la invitația ANRE România, o delegație oficială a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova condusă de Veaceslav Untilă, a efectuat o vizită de lucru la București, anunță ANRE printr-un comunicat de presă.
Scopul vizitei l-a constituit abordarea cu partenerii români a principalelor provocări ce țin de asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, diversificarea surselor de asigurare cu energie electrică și gaze naturale, precum și extinderea cooperării interinstituționale.
Delegațiile au discutat despre posibilitățile României de a contribui la asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale în contextul eventualelor modificări ale aranjamentelor contractuale existente, precum și oferirea unor capacități de înmagazinare a gazelor naturale necesare Republicii Moldova, pe teritoriul României. Partea română a reiterat deschiderea pentru oferirea suportului necesar în procesul implementării angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de integrare europeană și realizarea deplină a Pachetului III Energetic.
În același timp, părțile au apreciat conectarea Republicii Moldova și Ucrainei la piața europeană a energiei electrice – ENSO-E. Astfel, țara noastră a obținut posibilități noi de diversificare a surselor de acoperire a necesarului de energie electrică care poate fi importată, inclusiv din România.
Implementarea proiectelor de interconectare a infrastructurilor energetice a ambelor state va fortifica securitatea energetică în regiune, diminuând esențial dependența Republicii Moldova de sursele tradiționale, fapt ce reprezintă un pas important în liberalizarea piețelor energiei electrice și a gazelor naturale.
Pe parcursul aceleiași vizite, conducerea ANRE a avut o întâlnire cu domnul Ion Sterian, Director General Transgaz România. Discuțiile au fost axate pe proiectele de extindere a infrastructurii Transgaz în Republica Moldova și oportunitățile noi de asigurare a țării noastre cu gaze naturale din piața europeană. Părțile au salutat investițiile efectuate de Transgaz în țara noastră care asigură diversificarea surselor și reprezintă o alternativă viabilă în acoperirea consumului de gaze naturale din țară.
Această vizită reprezintă un element cheie în identificarea soluțiilor pentru provocările cu care se confruntă Republica Moldova în prezent, generate de criza din Ucraina și instabilitatea regională.