[ X ]
[ X ]
[ X ]
Rolul părinților în educația de mediu
24 Iunie

Educația copilului este o provocare pentru orice părinte! Prin înțelegerea exactă a elementelor care contribuie la dezvoltarea unui copil, părintele poate să controleze modul în care acesta își formează personalitatea.

Este important de învățat copiii valoarea relațiilor interumane, importanța interacționării cu ceilalți, cunoașterea și aprecierea mediului înconjurător și nu în ultimul rând de încurajat să iși exprime părerile într-o manieră liberă și lipsită de presiune.

Părinții pot să le dezvolte copiilor o apreciere față de lumea naturală pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce este important să avem grijă de mediul înconjurător. Câteva astfel de măsuri pot fi: urmărirea documentarelor despre natură, vizitarea unui adăpost pentru vietățile sălbatice, a unui muzeu de istorie naturală sau petrecerea timpului în aer liber, în zone naturale.

O altă măsură ar fi explicarea sarcinilor din jurul casei ca exemplu colectarea separată a deșeurilor, evitarea cumpărării produselor inutile din plastic și optarea pentru alimentele care produc mai puține gaze cu efect de seră.

Când în mediul familial sunt practicate activități care protejează planeta și resursele sale, copiii dezvoltă o înțelegere mai profundă despre cum comportamentul oamenilor afectează pămîntul.

De asemenea, într-o zi toridă părinții pot găsi o abordare potrivită a subiectului despre schimbările climatice. Nu trebuie să fii experți în schimbările climatice, e important ca oamenii maturi să înțeleagă conceptele acestei probleme. Trebuie părinții să aloce timp pentru a ajuta și copiii să înțeleagă aceste concepte generale.

Dacă bazele sunt puse încă de cînd copiii sunt mici, prin clasele primare, ei vor dori deja să știe cum pot ajuta, iar părinții le pot acorda sprijinul.

Site-ul Climate Kids al NASA oferă câteva sugestii în acest sens, printre care plantarea arborilor fructiferi și cultivarea legumelor, stingerea luminilor atunci când nu este nevoie de ele, economisirea apei în treburile casnice.

Indiferent de vârsta copiilor, părinții ar trebui să evite să folosească o abordare dramatică, plină de frică sau care să transmită neajutorare.

„Cheia este în sinceritate”, spune un educator specializat în știința pământului și a planetei. „Trebuie să găsești o limită între a-i speria și a le explica schimbările care se produc în lumea în care trăiesc”.

Atunci când părinții se concentrează pe soluții și pe povești de succes, felul în care copiii se reportează la schimbările climatice și la rolul lor în această problemă pot fi total diferite.

Dragi părinți, acordați atenție spre ce ramură a naturii se îndreaptă interesul copiilor Dvs. Dacă spre exemplu, sunt fascinați de păsări, de acolo trebuie pornită educația de mediu, despre speciile de păsări, rolul lor în natură și în viața omului.

Folosiți perioada vacanței pentru mai multe ieșiri cu familia în mijlocul naturii pentru a contempla frumosul și complexitatea ei, explicîndu-le copiilor locul și rolul lor în protecția mediului înconjurător.

Inapoi la arhiva noutaților