[ X ]
Roamingul va fi încorporat în Acordul de Asociere dintre RM-UE
5 Septembrie

Moldovenii care vor călători în Uniunea Europeană vor beneficia de aceleași tarife pentru serviciile mobile ca și acasă, procedura fiind valabilă și pentru călătorii europeni în Republica Moldova. Decizia de a încorpora serviciile de roaming în Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova a fost adoptată de Comisia Europeană, pe 1 septembrie current, și vine în urma unui angajament comun al operatorilor de telecomunicații din UE și Republica Moldova de a reduce voluntar tarifele de roaming, din 1 ianuarie 2024.

„Suntem încrezători în noile schimbări. Continuăm să evoluăm, iar fiecare pas ne oferă optimism și ne îndreaptă spre integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Adăugarea Republicii Moldova în zona „roam like at home” a UE este una dintre acțiunile cheie ale Planului de Acțiune de Prioritate UE-Moldova, convenit în iunie 2023. Acest plan reprezintă o hartă pentru implementarea completă a Zonei de Comerț Liber și Cuprinzător (DCFTA) dintre UE și Moldova și pentru integrarea mai profundă a Moldovei în Piața Unică a UE.

Propunerea va fi acum analizată de către Consiliul Uniunii Europene. După aprobarea Consiliului, urmează să fie luată o Decizie Comună de către Comitetul de Asociere UE-Moldova în cadrul Configurației pentru Comerț, cu scopul de a actualiza Anexa la Acordul de Asociere pentru a include cea mai recentă legislație a UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale. După ce legislația UE relevantă va fi implementată în Republica Moldova, atunci țara noastră și UE vor putea să ofere serviciile „roam like at home”.

De la obținerea statutului de țară candidată la UE, în iunie 2022, Republica Moldova și-a exprimat un interes puternic în reflectarea regulilor pieței unice în sectorul telecomunicațiilor. Comisia împărtășește obiectivul de a aduce Republica Moldova în zona UE „roam like at home”, care a beneficiat deja de milioane de cetățeni din întreaga UE și reprezintă un element fundamental al Pieței Unice. Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Comerț Liber și Cuprinzător (DCFTA) între UE și Moldova, a fost semnat în iunie 2014 și a fost în vigoare deplină din iulie 2016.

Inapoi la arhiva noutaților