466 de inițiative legislative au fost înregistrate în Parlament pe parcursul anului 2018. Dintre acestea, cele mai multe au fost înaintate de fracțiunile parlamentare, 280 de proiecte, informează CURENTUL.
Fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat este autoarea celor mai multor inițiative legislative – 119 proiecte, urmată de Fracțiunea Partidului Socialiștilor – 46 de proiecte și Fracțiunea Partidului Comuniștilor – 21 de proiecte.
Pe parcursul anului 2018, Grupul Popular European a înregistrat în Parlament 14 inițiative legislative, Fracțiunea Partidului Liberal – 13, Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova – 6, iar deputații neafiliați – 9 proiecte. Totodată, 52 de inițiative legislative aparțin unui grup de deputați din toate fracțiunile parlamentare.
Guvernul a înaintat Parlamentului pentru dezbateri și aprobare 158 de proiecte de acte legislative, iar Președintele țării – 28 de proiecte.
Dintre toate proiectele înaintate în Parlament, 5 documente nu au intrat în procedură legislativă: 3 proiecte ale Fracțiunii PL, un proiect semnat de socialiști și altul aparținând democraților.
Potrivit raportului statistic, deputații au rostit în plenul Parlamentului 118 discursuri pe marginea proiectelor de acte legislative. Cele mai multe dintre ele, 36 la număr, au fost rostite de deputații PLDM.
În temeiul art. 73 din Constituţie, dreptul la iniţiativă legislativă aparţine deputaţilor, Preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi Adunării Populare a Găgăuziei, care sunt consideraţi autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative.
Andriana Cheptine