[ X ]
[ X ]
[ X ]
Rezultatele unui audit a peste 600 secții de vot din țară: Peste 400 sunt inaccesibile
14 August

Alianța „INFONET” a realizat, în luna mai 2019, un audit al 612 clădiri publice din raioanele Edineț, Hâncești, Căușeni, municipiile Chișinău și Bălți și UTA Găgăuzia. Clădirile publice evaluate reprezintă și spații în care sunt organizate secții de votare, atunci când au loc alegeri în Republica Moldova. Astăzi, au fost prezentate rezultatele auditului, transmite CURENTUL.

Prin acest audit, Comisia Electorală Centrală (CEC) își propune să crească gradul de sensibilizare asupra importanței accesului în clădirile publice, mai ales în secțiile de votare.

La conferința de prezentare a rezultatelor, președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că nu doar persoanele cu dizabilități au probleme cu accesul în secțiile de votare, dar și alte categorii de alegători.

„La fiecare scrutin, urna mobilă este asigurată pentru toate persoanele care o solicită. În ultimii ani, mai multe persoane cu dizabilități aleg să voteze acasă, din cauza lipsei condițiilor în secțiile de votare. Accesul în clădire este problematic nu doar pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru alte categorii pe persoane. Ne-am propus să realizăm acest audit al celor peste 600 secții de votare, este un deziderat al CEC să analizăm toate cele 1 200 secții. Azi dăm start și campaniei „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”. Timp de o lună vom realiza o campanie de sensibilizare a opiniei publice, pentru că accesul egal în secțiile de votare trebuie garantat pentru toți”, a spus Dorin Cimil.

Astfel, au fost analizate 612 secții de votare, ceea ce reprezintă 30.32% din totalul secțiilor. Din cele 612 secții, doar 1% sau 6 secții de vot sunt accesibile, parțial accesibile sunt 174 sau 28% și inaccesibile sunt 432 secții de vot.

De asemenea, auditul arată că în secțiile de vot lipsește un serviciu sau altul sau sunt inaccesibile pentru alegători.

Cristina Parfeni

c

Inapoi la arhiva noutaților