[ X ]
[ X ]
[ X ]
Rezultatele raziilor de control al prestatorilor de servicii de taxi: ANTA și INP au întocmit peste 5 mii de procese verbale
5 Octombrie

Inspectorii Agenţiei Naționale Transport Auto (ANTA) și Inspectoratul Național de Patrulare (INP) au fost efectuate mai multe razii în mun. Chișinău unde au verificat conducătorii auto și companiile ce prestează servicii de transport persoane în regim de taxi, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, vice-ministrul Transporturilor, Sergiu Bucătaru, a menționat câteva aspecte ce țin de cadrul legal, dar și autovehiculele, operatorii de taxi și persoanele care prestează servicii de taxi, inclusiv „Yandex Taxi”.

„În conformitate cu Codul Transporturilor Rutiere, transporturile rutiere de persoane sau bunuri în regim de taxi sunt executate contra cost, în interiorul unei localităţi, numai de către operatori de transport rutier care deţin licenţă de transport rutier.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 81 din Cod, la efectuarea transportului rutier în regim de taxi se admit autoturismele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) sunt dotate cu aparate de taxat în stare de funcționare legalizate, verificate metrologic şi înregistrate la organul fiscal teritorial;

b) sunt dotate cu lampă de taxi în stare funcţională, conform prevederilor Regulamentului transporturilor rutiere de persoane şi bagaje;

c) dispun de însemnele, înscrisurile, elementele de culoare ale caroseriei şi dotările specificate în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje”, scrie Sergiu Bucătaru.

Prin urmare, raportând prevederile legale enunțate, în perioada 01.09.2017 – 30.09.2017 grupul de lucru format din inspectorii ANTA și INP au efectuat 7 razii de control în trafic inopinat în mun. Chișinău, urmare a controalelor inopinate în trafic, de către inspectorii ANTA au fost constatate 31 cazuri de nerespectare a cadrului legal ce reglementează acest domeniu, astfel, conducătorilor auto fiindu-le întocmite 31 procese-verbale şi aplicată pentru 31 cazuri măsura de constrângere prin reținerea certificatului de înmatriculare și plăcuța cu numărul de înmatriculare.

Totodată, în perioada 01.10.2017 – 04.10.2017 grupul de lucru format din inspectorii ANTA și INP au efectuat 3 razii de control în trafic inopinat în mun. Chișinău unde de către inspectorii Agenției au fost constatate 17 cazuri de nerespectare a cadrului legal, prin urmare conducătorilor auto fiindu-le întocmite 17 procese-verbale şi aplicată pentru 17 cazuri măsura de constrângere prin reținerea certificatului de înmatriculare și plăcuța cu numărul de înmatriculare.

„În contextul celor expuse, solicităm tuturor taximetriștilor inclusiv celor utilizatori ai aplicației Yandex Taxi, să se conformeze și să respecte cu strictețe prevederile legislației în vigoare, în caz contrar inspectorii ANTA și INP vor aplica sancțiuni prin prisma Codului Contravenţional al Republicii Moldova.

Începând cu 01.01.2017 – 04.10.2017 de către inspectorii Agenţiei au fost întocmite 5 051 procese-verbale cu privire la contravenţie şi aplicată pentru 841 cazuri măsura de constrângere prin reținerea certificatului de înmatriculare și plăcuța cu numărul de înmatriculare.

Reieșind din totalitatea circumstanțelor expuse, îndemn publicul să opteze doar pentru serviciile de taxi, prestate de către operatorii de transport rutier, care prestează servicii în condițiile cadrului legal”, a mai menționat Sergiu Bucătaru.

1

2

3

5

6

7

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților