[ X ]
[ X ]
[ X ]
Rezultatele Proiectului UE „Asistență tehnică pentru implementarea DCFTA”: „S-au adoptat și preluat 3 mii și ceva de standarde”
23 August

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a prezentat, astăzi, rezultatele obținute pe parcursul a doi ani de activitatea a Proiectului UE „Asistență tehnică pentru implementarea DCFTA”, transmite CURENTUL.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, a precizat că, de acest proiect au beneficiat nu doar Ministerul Economiei cu instituțiile subordonate, dar și agenții economici.

„S-au elaborat un șir de acte legislative, am consolidat cadrul normativ apropiindu-ne de standardele și valorile UE în acest sector.

S-au adoptat și preluat 3 mii și ceva de standarde, pentru a da posibilitate agenților economici să-și îndeplinească activitatea conform acestora.

Statisticile demonstrează că exportul în UE a crescut și sperăm că acest trend se va menține în continuare.

Am reușit să consolidăm baza tehnico-materială a tuturor echipamentelor, astfel 40 milioane de lei s-au investit doar în dotările cu echipament special al acestor laboratoare.

S-au consolidat și planurile investiționale, s-au diversificat serviciile. Menționăm că nu am uitat și de infrastructura de mic business.

Prin deschiderea incubatoarelor de afaceri vrem să oferim tinerilor șanse să se implice în afaceri. A fost o componentă largă a tineretului în implicarea acestora de cunoaștere a standardelor UE pentru a exporta în aceste țări”, a spus ministrul.

Ambasadorul UE, Pirkka Tapiola, spune că implementarea DCFTA a fost unul din cele mai de succes proiecte din UE în R. Moldova.

„Sunt peste 1600 de IMM-uri care au avut acces la finanțe și granturi. Acestea au generat peste 2 mii de locuri de muncă noi, 20 de misiuni de export care au generat 30 contracte de export. Am avem un program nou, femeile în business. Am acordat asistență pentru 15 investitori străini. Am avut multe activități în domeniul legislației și standardizării. Mulți au fost sceptici în privința acestui proiect, dar noi am demonstrat că se poate, doar e nevoie de un mic ajutor și suport”, a spus Pirkka Tapiola.

Phiplip Santens, Șef al Proiectului (AT CRS) DCFTA, a menționat că rezultatele proiectului sunt de succes. „S-a lucrat mult la legislație și standardizare, s-a cooperat cu alte proiecte europene, cu sectorul privat, dar rezultatele se văd de la sine”, a spus Phiplip Santens.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților