[ X ]
[ X ]
[ X ]
La Parlament s-au examinat rezultatele auditării rapoartelor financiare ale Proiectului „Reforma învățământului în Moldova”
23 Noiembrie

Proiectul „Reforma învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, finanțat de Banca Mondială, care a sprijinit programul de reforme al Guvernului RM prin finanțarea activităților care consolidează calitatea educației.

Rezultatele auditării rapoartelor financiare ale Proiectului „Reforma învățământului în Moldova” încheiate la 31 decembrie 2021 și la 22 februarie 2023, au fost examinate în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, la data de 22 noiembrie.

Tatiana Șevciuc, membră a Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), precum și responsabilii de auditurile menționate au prezentat cele mai importante constatări și recomandări de audit. Astfel, Curtea de Conturi a constatat că rapoartele oferă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil, potrivit cerințelor Băncii Mondiale, fiind emise opinii fără rezerve.

Obiectivul de dezvoltare al Proiectului a fost de a îmbunătăți condițiile de învățare în școlile vizate și de a consolida sistemele de monitorizare în educație, prin promovarea reformelor eficiente în sectorul educației.

Potrivit datelor raportate la închiderea Proiectului, din suma totală prevăzută pentru implementarea acestuia, de 33,2 mil. DST, sau 50,0 mil. dolari SUA, au fost debursate mijloace financiare în sumă totală de 32,8 mil. DST, sau la nivel de 98,8%, din care 25,7 mil. DST din creditul inițial și 7,04 mil. DST – din creditul de finanțare adițională. Totodată, la finele perioadei de implementare a Proiectului, în anii 2022 – 2023 (4 luni de grație) au fost returnate donatorului mijloacele debursate neutilizate în sumă totală de 0,3 mil. dolari SUA, sau 5,4 mil. lei, din care IP ONDRL – 0,23 mil. dolari SUA, sau 4,15 mil. lei, iar MEC – 0,07 mil. dolari SUA, sau 1,2 mil. lei.

În contextul reorganizărilor și finanțării adiționale, termenul de implementare a Proiectului aprobat inițial de 5 ani, a fost depășit, fiind realizat în decurs de 10 ani (aprilie 2013 – 31 decembrie 2022), ca urmare fiind modificați de mai multe ori indicatorii de debursare și obiectivul Proiectului.

Banca Mondială și Ministerul Educației și Cercetării au aprobat o listă cu 23 de instituții de învățământ care au fost renovate în cadrul Proiectului, din care în 6 școli lucrările de renovare au fost efectuate de către Ministerul Educației și Cercetării, fiind finanțate din bugetul de stat, iar lucrările de renovare în 17 școli au fost efectuate de către Instituția publică ,,Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală”, cu finanțare din credit.

Inițial, pentru realizarea componentelor Proiectului au fost stabiliți 16 indicatori de debursare, din care 12 au fost îndepliniți, 4 au fost anulați, mijloacele fiind realocate pentru a fi plătite prin metode tradiționale de plată pentru reabilitarea școlilor.

Astfel, pentru îndeplinirea indicatorilor la Componenta A „Consolidarea calității educației”, au fost planificate și aprobate mijloace în sumă de 39,8 mil. dolari SUA, din care au fost executate cheltuieli în sumă de 37,0 mil. dolari SUA, sau la nivel de 93,0%.

Concomitent, pentru Componenta B „Îmbunătățirea eficienței sectorului educației”, au fost planificate și aprobate mijloace în sumă de 8,2 mil. dolari SUA, din care au fost executate cheltuieli în sumă de 7,3 mil. dolari SUA, sau la nivel de 89,5%.

Totodată, 1,0 mil. DST, sau 2,1 mil. dolari SUA, au fost planificate la Componenta C, „Pentru asistența tehnică”, pentru a sprijini consolidarea capacităților instituționale ale MEC de a implementa Proiectul, fiind executate cheltuieli în sumă de 1,7 mil. dolari SUA, sau la nivel de 81,0%.

Pentru remedierea unor deficiențe constatate de audit au fost înaintate recomandări, care au fost comunicate și coordonate cu responsabilii de implementare a Proiectului. Potrivit recomandărilor, Ministerul Educației și Cercetării va trebui să asigure finalizarea procesului de primire-predare a bunurilor procurate și raportarea conformă a valorii rezultatelor Proiectului. De asemenea, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală urmează să asigure transferarea către administrația publică locală a soldului mijloacelor financiare neutilizate din contribuțiile acesteia și să prezinte Trezoreriei de Stat cererea de închidere a conturilor.

Inapoi la arhiva noutaților