Anul trecut valoarea investițiilor în cele șapte zone economice libere (ZEL) din Republica Moldova a constituit circa 47,4 milioane de dolari, aproape dublu față de anul 2020, arată datele oficiale prezentate de autoritățile Organizației Mondiale a Comerțului.
Astfel, stocul investițiilor în ZEL a trecut de jumătate de miliard de dolari, ajungând la 506 milioane de dolari.
Grosul investițiilor a fost asigurat de ZEL Bălți, care a atras, anul trecut, peste 27 milioane de dolari sau circa 58% din toate investițiile în zonele economice libere.
În consecință, stocul investițiilor în ZEL Bălți a ajuns la circa 250 milioane de dolari, adică aproape jumătate din total. Și aceasta în timp ce ZEL Bălți are doar 12 ani de activitate, iar alte ZEL-uri au deja 25 de ani de existență.
„Este rezultatul proiectelor inițiate în 2020 și extinderea unor proiecte existente”, explică succesul înregistrat Marin Ciobanu, administraotrul ZEL Bălți.
„În acest an avem deja semnate proiecte cu investiții planificate de peste 125 milioane de dolari, volum record. Circa 40 milioane de dolari vor fi contabilizate până la finele anului, iar alte 85 milioane în anii 2023-2024”, adaugă Marin Ciobanu.
Totodată, el susține că este în tratative cu alte șase companii transnaționale și dacă va avea suportul necesar „este real ca până la finele anului să mai semnăm câteva contracte de zeci de milioane de dolari”.
Datele publice mai arată că ZEL Ungheni-Business a atras anul trecut 12,4 milioane de dolari, ajungând la un stoc de circa 104 milioane dolari, iar ZAL Expo-Business-Chișinău a reușit doar 1,8 milioane de dolari și are un stoc de peste 75 milioane dolari.
Cel mai mic stoc de investiții are ZAL Otaci-Business – mai puțin de 10 milioane de dolari.
Mai adăugăm că anul trecut ZEL-urile au înregistrat un volum de producție industrială de 673 milioane de dolari, din care 612 milioane dolari a fost exportată. Două treimi din producția industrială a fost asigurată de ZEL Bălți.
Totodată, administratorul Zonei Economice Libere (ZEL) „Bălți”, Marin Ciobanu afirmă că atragerea unor proiecte investiționale din ultima perioadă a fost realizată grație Președintelui țării, Maia Sandu, care a deschis practic toate porțile occidentale.
„Noi până nu demult nu eram cunoscuți. Jumătate din tot lucrul ce ține de atragerea de investiții l-au făcut Maia Sandu și Prim-ministrul Natalia Gavrilița”, a spus Marin Ciobanu.