Reprezentanții oficiali aleși prin vot de cetățenii Iașului au adoptat cea mai amplă și mai concretă declarație de Unire cu Republica Moldova. Documentul, care include o expunere de temeiuri juridice și un plan de acțiune în opt puncte, a fost semnat de primarul ieșean Mihai Chirica și consilierilor municipali, transmite CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, Primăria și Consiliul Local al municipiului de pe cele șapte coline moldave au elaborat și adoptat în ședință extraordinară Rezoluția unionistă de aderare a municipiului Iași la proiectul de Unire a Basarabiei cu România.
Actul conține în preambul o argumentație bazată pe motive de ordin istoric și de drept internațional cu privire la legitimitatea demersurilor democratice pe care instituțiile de stat locale și centrale din dreapta și din stânga Prutului la întreprind în direcția Unirii.
Mai mult, municipalitatea Iași se angajează prin toate căile prevăzute de legislație să dezvolte relații privilegiate în plan economic, social și cultural între România și Republica Moldova, să asigure condițiile pentru un schimb permanent de cetățeni aflați în pregătire educațională și profesională, să încurajeze integrarea bisericilor ortodoxe de pe ambele maluri ale Prutului sub conducerea Patriarhiei Române, să intensifice schimburile la nivel academic și să sprijine integrarea într-un singur corp a întregii diaspore de limbă română.
Cristina Parfeni