[ X ]
[ X ]
[ X ]
Rezoluția cu privire la retragerea trupelor armate străine de pe teritoriul RM. Vezi părerile experților!
25 Iunie

În cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, câțiva experți și-au expus părerea vizavi de Rezoluția cu privire la retragerea armatei străine de pe teritoriul RM, adoptată de ONU, transmite CURENTUL.

Directorul Executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf: „Aceste acțiuni ale Guvernului sunt apreciate și se înscriu în anumite strategii și pun în aplicare mecanismul de activitate a forțelor armate pe teritoriul RM. Nu știm dacă există o strategie și ea se înscrie în acești pași, nici în 92 nu am avut așa ceva. Aici sunt câteva dimensiuni: I. E clară enunțarea poziției față de armata care se află în Transnistria. II. Starea pe care o vrea Guvernul față de această armată. III. Încercarea de a formata o poziționare a mai multor țări față de această problemă. IV. Există un enunț de politică și acțiune V. Din această Rezoluție e posibil de tras unele concluzii de eventualele intenții în raport cu armata regulată de FR”.

Jurnalista Elena Pahomova: „Această Rezoluție se încadrează în logica de a trage propriile foloase. Aici e un business curat. A doua variantă este de rămâne mai departe la putere. Consecințe nu vor fi de nici un fel. Așa cum nimeni nu a luat nici o decizie în acest sens, așa și nu se vor lua. Aceste rezultate se pot contura doar dacă părțile vor conlucra. Cineva a întrebat poziția transnistrenilor? Oamenii acolo nu vor permite realizarea acestei Rezoluții”.

Expertul pe probleme de securitate al IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi: „Nimeni nu neagă importanța acestei Rezoluții. Cu părere de rău, este una întârziată. Au trecut 27 de ani și abia acum s-a pus problema discuțiilor asupra retragerii trupelor de ocupație. Nu s-au negociat termenii concreți care trebuie luate în considerație. Pentru noi nu e clar de ce a durat acest lucru atâta timp. Federația Rusă oricum încalcă prevederile Acordului moldo-rus. Noi am vrea să știm care vor fi reacțiile partenerilor internaționali și autorităților în contextul implementării acestei Rezoluții”.

Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță: „Noi spunem că relația noastră cu FR este apropiată. Cred că, Rusia nu va lăsa lucrurile așa și va întreprinde anumite măsuri. Profunzimea cu care se poate acționa este mai mică ca în trecut. După 2014 când am semnat Acordul de Asociere cu UE, comerțul cu FR era stabil, după semnare acesta a scăzut. Sunt 2 elemente sensibile: la exportul anumitor mărfuri suntem legați de FR 90%. Dacă exportul în UE se face de către anumite companii, atunci producătorii mici aleg Rusia. Remitențele de peste hotare venite din Rusia. Transferurile din Rusia nu sunt prea mari. Alt aspect sunt cheltuielile noastre în timp ce armata stă în Transnistria”.

Expertul Alexandr Stahurschi: „Aceste întrebări trebuie să le rezolve oamenii competenți. Rezoluția nu este altceva decât o recomandare. Vice-ministrul de Externe a Rusiei, Carasin, când a fost în martie în Moldova, a explicat că vor fi anumite consecințe dacă se vor face anumite politici. Este nevoie de a reglementa conflictul transnistrean și GOTR-ul care mențin ordinea”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților