[ X ]
[ X ]
[ X ]
Revoluția infrastructurală din Orhei: 6 străzi ale orașului au fost renovate simultan
17 August

În premieră, Întreprinderea Municipală „Servicii Comunale Locative” din Orhei, cu propriile forțe a finalizat lucrările de reconstrucție a drumurilor, demarate acum câteva săptămâni, transmite CURENTUL.

La evenimentul de inaugurare, desfăşurat ieri, 16 august, au participat reprezentanți ai primăriei, membrii Fracțiunii „Pentru Orhei”, Comisarul Municipiului Orhei, Vasile Adașan și, desigur, locuitorii orașului.

Astfel, au fost date în exploatare 6 artere cu o lungime de peste 1500 de metri, care se aflau într-o stare deplorabilă şi nu au fost reparate decenii la rând. Este vorba despre străzile, care se intersectează cu strada centrală Vasile Lupu şi anume: Junimii, Maxim Gorki, Sportivilor, Nicolae Stamati, Alexandru cel Bun şi stradela Maxim Gorki.

Lucrările de reconstrucţie şi modernizare au inclus propulsarea şi excavarea suprafeţelor, precum şi acoperirea cu pietriș. Ulterior, muncitorii au acoperit drumurile cu un strat de până la 10 cm de asfalt bituminos. Totodată, pe lângă modernizarea carosabilului au fost schimbate bordurile, iar căile de acces spre curțile locatarilor au fost asfaltate.

Potrivit edilului Ilan Șor, acest proiect reprezintă un adevărat succes, astfel că, toate drumurile din Municipiul Orhei vor fi modernizate și reabilitate cu propriile forțe, fiind implicată întreprinderea gestionată de primărie.

„Orheiul devine unicul oraş din ţară, care nu doar modernizează şi implementează proiecte de infrastructură majore, dar şi utilizează resursele umane şi tehnice proprii. De asemenea, în cel mai scurt timp vom procura  o  uzină de producere a asfaltului şi pavajului, care va duce la micșorarea cheltuielilor şi  la crearea a noi locuri de muncă. Pentru noi este important ca orheienii să aibă locuri de muncă, aici, acasă. Per ansamblu, acest lucru ne va permite ca, în câţiva ani, să reconstruim şi să modernizăm toate drumurile din Orhei”, a menționat edilul.

La reabilitarea şi modernizarea drumurilor au fost utilizate  materiale de cea mai înaltă calitate, peste 2 mii de metri de bordură şi aproximativ 2 mii tone de asfalt, iar peste 20 de muncitori au lucrat în regim de alertă, concomitent pe mai multe străzi.

Potrivit planului de acţiuni promovat de Primarul de Orhei în anul 2017, lucrările de modernizare şi reabilitare a drumurilor continuă și vor fi extinse pe străzile Vasile Mahu, Gheorghe Asachi, Ciprian Porumbescu, Chişinăului, Renaşterii Naţionale, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Parfionov, strada care duce spre Cimitirul Evreiesc (va fi amenajat și cimitirul), străzile Constantin Brâncuși, strada Dimo şi drumul către parcul Ivanos.

Totodată, în reparaţie capitală şi modernizare amplă va intra şi artera principală a Orheiului, strada Vasile Lupu.

Amintim că în ultimii doi ani, odată cu venirea lui Ilan Șor în fruntea orașului Orhei, au fost reconstruiți aproximativ 30 de kilometri de drum și șase kilometri de trotuare, iar în unele sectoare ale orașului unde străzile erau practic inexistente, ele au fost asfaltate pentru prima dată.

Modernizarea şi reabilitarea drumurilor din municipiul Orhei, reprezintă o prioritate de bază pentru Primarul Ilan Șor şi echipa acestuia, obiective care se regăsesc și în programul electoral prezentat de Primarul Ilan Șor în anul 2015, pe care cu succes îl implementează până în prezent.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților