[ X ]
[ X ]
[ X ]
Revenirea „Teleradio Moldova” la control parlamentar. Deputat: Nu atentăm la independență, noi fortificăm
25 Octombrie

Legea privind modificarea Codului audiovizualului, ce prevede trecerea Companiei „Teleradio Moldova” sub control parlamentar, este propusă de guvernare pentru a putea controla mai bine banii publici. Despre aceasta s-a discutat în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.

Analistul politic, Igor Boțan a spus că, potrivit notei informative, actuala guvernare consideră și pune accent pe controlul parlamentar pe instituțiile care folosesc banii publici.

„Modificările propuse schimbă accentele. Managementul TRM se schimbă, nu este el cel care organizează o competiție pentru numirea directorului. Schimbarea vine în albia la ceea ce PAS ne-a anunțat la început – renunțarea la concursuri pentru că în Republica Moldova avem o situație anormală, iar concursurile vor reveni după o perioadă când Republica Moldova va intra în normalitate după ce Parlamentul va face un fel de audit în limitele împuternicirilor referitoare la controlul parlamentar. TRM și Consiliul Audiovizualului nu fac excepții din această abordare. Legea, potrivit lor, bună, dar trebuie fortificat controlul parlamentar, pentru că e vorba de bani publici. Odată cu revenirea la normalitate, ei ar putea să renunțe la controlul care poate conduce la demiterea conducătorului instituției respective”, spune Igor Boțan.

Deputatul PAS, Virgil Pâslariuc declară că scopul proiectului este ca să fie oferite instrumentele necesare pentru a da rezultat.

„În condițiile în care instituțiile sunt slabe, credibilitatea e joasă, orice concurs va fi contestat. Când acestea se vor întări, ăsta e scopul nostru, vrem să le dăm instrumentele necesare să dea rezultat. Nu atentăm la independență, noi fortificăm. Codul existent e bun, dar el a dat mare independență Consiliului Audiovizualului și s-a pus întrebarea dacă se face bine că li se oferă aceste libertăți. Codul a dat stimulente, dar nu a prevăzut sancțiuni. Aici când vorbim de responsabilizare, instaurăm starea de excepție, întărim instituțiile, le facem să fie funcționale”, a spus deputatul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților