Directorul Agenției „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru, a făcut totalurile activității Agenției în anul 2020, transmite CURENTUL.
Dumitru Cojocaru a menționat că s-au reușit mai multe proiecte.
„Performanța pepinierelor noastre, în acest an, este de 16 milioane de puieţi, iar 5 milioane au fost deja plantați (în pofida condițiilor pandemice), dintre care 3,5 milioane au sporit fondul forestier, iar ceilalți au revenit primăriilor și teritoriilor aferente fondului forestier. Voi menționa, în special, colaborarea exemplară cu Primăria Municipiul Chişinău și cu Primarul general, Ion Ceban, în rezultatul căreia în capitala țării noastre au fost plantați circa 100 de mii de arbori.
Pot afirma cu mândrie că am reușit și în proiectele realizate cu parteneri internaţionali. Voi menționa aici reabilitarea și crearea perdelelor forestiere (aportul nostru pentru agricultură), crearea fâșiilor forestiere riverane pentru protecția apelor (cu implicarea a 10 entități silvice și 24 de primării), împădurirea terenurilor degradate sau sporirea rezilienței pădurilor la schimbările climatice prin reconstrucții ecologice. Cetățenii țării deja se conving de utilitatea proiectelor „Moldsilva” și mai urmează și alte rezultate concludente.
Este important că am reuşit să păstrăm personalul din silvicultură. O perioadă mai dificilă este pentru paza fondului forestier, deoarece necesită resurse financiare şi profesioniști implicați în contracararea braconajului și a tăierilor ilicite.
Una dintre realizările de succes a fost diversificarea resurselor financiare ale silviculturii și evitarea dependenței de realizarea masei lemnoase. Am reușit să triplăm volumul de colectare a plantelor medicinale şi să reabilităm procesul de prelucrare a lemnului în cadrul întreprinderilor silvice. Putem spune cu certitudine că, entitățile silvice Glodeni, Şoldăneşti, Edineţ, Iargara, Cahul și Hînceşti deja s-au convins de utilitatea acestui domeniu de activitate.
Deoarece nu putem realiza în țară toată masa lemnoasă disponibilă din fondul forestier, chiar de la începutul mandatului, am solicitat Guvernului şi Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului revenirea la exportul produselor finite din lemn, care sunt prelucrate în cadrul gospodăriilor silvice, având oferte avantajoase din Franţa, Bulgaria, Polonia sau România.
Întreprinderea Silvică Iargara deja realizează exportul pilonilor pentru viţa de vie în Franţa, şi mai avem și promisiunea Guvernului privind revenirea la exportul masei lemnoase. Actualmente noi nu avem capacităţi mari de prelucrare, iar industria de prelucrare a lemnului şi a mobilei este în stagnare. Importăm multă mobilă, cu toate că avem masă lemnoasă bună, mai ales la întreprinderile din centrul țării. Am micşorat volumul masei lemnoase de la întreprinderile silvice, ce poate fi prelucrată, dar mai avem masă lemnoasă depozitată în parcele silvice de 100 milioane de lei – un volum consistent pe care nu ne putem permite să-l pierdem”, a spus Dumitru Cojocaru în cadrul unui interviu.
Cristina Pendea